HomeNOVOSTIBIHStranka za BiH: “Legitimno predstavljanje” se ne bavi diskriminacijom Jevreja

Stranka za BiH: “Legitimno predstavljanje” se ne bavi diskriminacijom Jevreja

Još jedna u nizu reakcija na izjavu izraelske ambasade stigla je i od Stranke za Bosnu i Hercegovinu, a komentarisali su izneseni stav Izraela o prihvatanju izmjena Izbornog zakona koje su u skladu sa prijedlogom stranaka sa hrvatskim predznakom.

Kako su naveli iz Stranke za BiH, sa velikim razočarenjem i nevjericom čitali osvrt ambasade Izraela o izmjenama Izbornog zakona BiH i problemima s kojima se suočavaju nacionalne manjine u našoj državi, uključujući i Jevreje.

“Razočarenje i nevjerica proizilaze iz činjenice, vidljive iz vašeg osvrta, da ambasada na čijem ste čelu očigledno nije upoznata sa sadržajem i problematikom presuda ‘Sejdić i Finci protiv BiH’, ‘Pilav protiv BiH’, ‘Pudarić protiv BiH’ i ‘Zornić protiv BiH’. Presuda koje se bave individualnim pravima građana Bosne i Hercegovine kojima su uskraćena osnovna politička prava garantovana Ustavom Bosne i Hercegovine, mogućnost da se kandiduju i budu birani za članove Predsjedništva BiH i u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Vaša ekselencijo, ‘prijedlozi hrvatske strane’ u izmjenama Izbornog zakona BiH, kako ih Vi nazivate, nikada se nisu bavili implementacijom bilo koje od navedenih presuda, odnosno rješavanjem problema uskraćivanja individualnih prava građana Bosne i Hercegovine koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi. Štaviše, podsjetićemo Vas da presudu može provesti Parlamentarna skupština BiH, gdje okosnicu parlamentarne većine čine HDZ, SNSD i SDA. Potrebne volje za takvo nešto dosad nije bilo, posebno ne sa ‘hrvatske’ strane. Tako da ove presude već godinama nisu implementirane, čime naši sugrađani Jevreji, Romi i pripadnici ostalih manjina ostaju trajno diskriminirani, što stavom Vaše ambasade otvoreno podržavate”, naveli su iz Stranke za BiH u otvorenom pismu ambasadoru Izraela za BiH Noahu Gal Gendleru.

Zatim su “legitimno predstavljanje” nazvali spinom HDZ-a navodeći da on ne postoji u političko-pravnom sistemu BiH, ali ni bilo koje evropske države iako su ga iz ambasade Izraela koristili u svom osvrtu.

“Taj propagandni koncept se uopće ne bavi problemom političke diskriminacije s kojim se suočavaju naši sugrađani Jevreji, Romi i ostali. Štaviše, koncept koji predlaže ‘hrvatska strana’ dodatno cementira etničku podjelu i dominaciju etnija nad građanima ostavljajući naše sugrađane, pripadnike manjina poput jevrejske, bez osnovnih političkih prava garantovanih Ustavom BiH. U kom pravcu ‘legitimno predstavljanje’ ide najbolje pokazuju stalni napadi na Partizansko groblje u Mostaru i svastika, nedavno iscrtana na galeriji ‘The Hub of Fine Arts’, koju je otvorio izraelski biznismen Amir Gross Kabiri. Zato je žalosno čitati, da Vi kao ambasador države Izrael, u 21. vijeku podržavate nazadni narativ u kome postoje građani prvog i građani drugog reda, posljednji put implementiran u mračnoj nacističkoj tvorevini, čiji su Jevreji najveće žrtve”, navedeno je.

Zatim su poslali poruku ambasadi Izraela.

“Vaša ekselencijo, ako već želite da pomognete Jevrejima Bosne i Hercegovine, čiji je utjecaj na kulturno naslijeđe naše zajedničke domovine nemjerljiv, onda podržite izmjene Izbornog zakona BiH utemeljene na preporukama Venecijanske komisije i provedbama presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Podržite državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane, a ne modele zasnovane na ideji da samo ‘jedan vođa’ i ‘jedna partija’ ‘legitimno predstavljaju jedan narod’. Takav model je u Evropi poražen 9. maja 1945. godine. Ovom prilikom pozivamo Vašu državu da otvori rezidentnu ambasadu u Sarajevu, gradu koji je pružio utočište Jevrejima nakon izgona iz Španije i jedinom evropskom gradu u kojem naši sugrađani Jevreji nisu živjeli u getu. Držimo da bi se time naši bilateralni odnosi unaprijedili, te da biste se potpunije upoznali sa stvarnim stanjem u Bosni i Hercegovini”, poručili su iz Stranke za BiH.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments