SUDIJA SUDA BiH BRANKO PERIĆ: “Gordanu Tadić treba istog momenta suspendovati, TO JE NEPRIMJERENO…”

Za nju je kontakt bio neprimjeren. Drugi problem je sadržina objavljenog razgovora. Nivo na kome se razgovara ne dolikuje ljudima koji rukovode najvažnijim državnim institucijama. Teme i način razgovora su ispod svakog nivoa”, rekao je sudija Branko Perić.

Nakon objave razgovora starih dvije godine, i prema saopćenju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA BiH) i Tužilaštva BiH “nezakonito snimljenih” u Tužilaštvu BiH, činjenica samo u dijelu države, izbila je afera.

Akteri razgovora, već poznatog javnosti, direktor OSA-e BiH, Osman Mehmedagić i glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić oglasili su se samo saopćenjima – bez upita bilo kojeg medija kojim su najavili istrage, vještačenje “nezakonito zabilježenih razgovora”.

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), prethodno je izjavio da će se hitro oglasiti o svemu nakon što 2razgovore preslušaju”, a peti dan je istekao od izbijanja afere i objave snimka Mehmedagić – Tadić.

Slučaj su komentarisali samo političari.

N1 je stoga tražio i dobio odgovor osobe iz pravosuđa, sudije Suda Bosne i Hercegovine, Branka Perića.

“Glavna tužiteljica i direktor OSA-e mogu da se sastaju i razmjenjuju informacije u vezi nadležnosti institucija kojim rukovode. Ovdje imamo dva ozbiljna problema deontološke prirode. Prvi problem je što se u vrijeme neposrednog kontakta protiv direktora OSA-e vodi istraga. Zbog toga se glavna tužiteljica nije smjela upuštati u bilo kakve kontakte sa osumnjičenim. Za nju je kontakt bio neprimjeren. Drugi problem je sadržina objavljenog razgovora. Nivo na kome se razgovara ne dolikuje ljudima koji rukovode najvažnijim državnim institucijama. Teme i način razgovora su ispod svakog nivoa”, rekao je sudija Branko Perić.

Perić dodaje da je razgovor “velika sramota za ionako osramoćeno pravosuđe”.

“To je dokaz integriteta ljudi koji rukovode pravosudnim i policijskim institucijama u ovoj zemlji. Gordanu Tadić treba istog momenta suspendovati! Uostalom, u identičnom slučaju suspendovan je i Milorad Barašin!”, istakao je Perić.

Podsjećamo, u subotu je objavljen audiosnimak razgovora prvog državnog obavještajca i glavne tužiteljice. Poluprivatan, o predmetu ‘Diploma’, o radu tužilaca Tužilaštva BiH, o procesuiranju ratnih zločina, ali i korupcije “velike” i “srednje”.

Razgovor je snimljen 2019. godine, objavljen tek sada. Na kraju sedmice u kojoj je održana sjednica Drugostepene komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u slučaju Tadić, bez odluke poznate javnosti.

A od te odluke zavisi pravosnažnost odluke Prvostepene komisija VSTV-a koja je prethodno odlučila da Tadić razriješi ove dužnosti.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.