HomeNOVOSTIBIHToby Vogel: Signal da Zapad više ne podržava OHR

Toby Vogel: Signal da Zapad više ne podržava OHR

Politički analitičar Toby Vogel upozorio je da Zapad, prvenstveno Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države stalnim popuštanjem “ucjenama Rusije”, efektivno ostavljaju Ured visokog predstavnika, ali i Bosnu i Hercegovinu, na nemilost Kremlju.

“Sposobnost EU da puca sama u sebe na polju vanjske politike nikad nije prestala da me zapanjuje”, napisao je Vogel na svom Twitter nalogu, prenosi Politicki.ba.

On ističe da su SAD, Velika Britanija i Francuska, “kroz nepažnju ili ravnodušnost” došli do toga da su podložni ruskim ucjenama.

Najavljuje i da će se danas ili sutra odobriti rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o obnovi mandata EUFOR-a.

No, ucjene Rusije mogle su biti spriječene da su poslata pojačanja EUFOR-u.

Toby Vogel upozorava da ta vojna misija Evropske unije već 10 godina ima premalo vojnika.

Povećanjem broja vojnika, kako je to insistirala nevladina organizacija Vijeće za demokratizaciju politike (DPC), EU i Zapad u cjelini, ne bi bili u ovako teškoj situaciji.

“Ali, članice EU odlučile su da ne pošalju dodatni broj vojnika”, napisao je Vogel.

Osvrćući se na pisanje portala Istraga.ba, on je zaključio kako “minimalno referiranje na OHR ili njegovo nepominjanje u rezoluciju poslat će signal da Zapad više ne podržava OHR”.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments