HomeNOVOSTIBIHUkinuta prvostepena presuda generalu Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu

Ukinuta prvostepena presuda generalu Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu

Nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Sakibu Mahmuljinu ukinuta je prvostepena presuda odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH.

Ova informacija za N1 potvrđena je iz advokatskog ureda Vasvije Vidović koja zastupa Mahmuljina.

Mahmuljin je ranijom prvostepenom presudom osuđen na 10 godina zatvora, a u optužnici je bilo navedeno da je u toku rata u BiH, oružanog sukoba između Aemije RBiH i Vojske Republike Srpske na području općine Zavidovići, optuženi Sakib Mahmuljin, u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred „El Mudžahidin, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda „El Mudžahidin“ počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa preduzeo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina.

Mahmuljin se teretio da je počinio krivično djelo ratni zloćin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 04. februara 2016. godine pred Odjelom I ratne zločine Suda, u predmetu Sakib Mahmuljin, optuženi Sakib Mahmuljin izjasnio se da nije kriv za krivična djela: ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Iz advokatskog ureda nam je rečeno i to da je Apelaciono vijeće Suda BiH zakazalo i pretres u ovom slučaju, ali nije precizirano kad će biti.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments