HomeNOVOSTIREGIONUpozorenje iz Hrvatske: Sprema se snažno nevrijeme, evo gdje će i kada...

Upozorenje iz Hrvatske: Sprema se snažno nevrijeme, evo gdje će i kada pasti najviše kiše

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske posebnim je priopćenjem u četvrtak, 3. kolovoza, upozorio javnost na skoru i značajnu promjenu vremena koja će pogoditi gotovo cijelu zemlju.

Tijekom dana u petak, točnije 4. kolovoza 2023., Hrvatsku će zahvatiti plitka ciklona i frontalni poremećaji. Ova vremenska pojava rezultirat će dotokom hladnijeg i vlažnog zraka na već zagrijanu površinu. Dodatno, značajna depresija u polju geopotencijala napreduje iz zapadne Europe kroz Sloveniju i ide prema Hrvatskoj.

U prvom dijelu petka naši će krajevi zauzeti čelnu poziciju termobarske doline. Potkraj petka i u ranim jutarnjim satima subote (5. kolovoza 2023.) pojavit će se ciklona na velikim visinama istovremeno s razvojem hladne zračne mase. Putanja kotline, zajedno s visinskom ciklonom, tijekom cijele subote prolazit će Hrvatskom. Prisutnost mlaznog strujanja na većim nadmorskim visinama od petka će djelovati i na naše krajeve, čime će se intenzivirati atmosferski procesi u nižim slojevima”, izvijestio je DHMZ.

Prema najavama meteorologa, petak će sa sobom donijeti povećanje intenziteta naoblake s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na sjevernom Jadranu ova će vremenska pojava biti prisutna tijekom noći i jutra, dok će ostatak zemlje postupno zahvatiti od sredine dana. Dodatno, postoji značajna vjerojatnost grmljavinskog nevremena praćenog snažnim, olujnim vjetrom, a potencijalno čak i tučom.

Prema podacima DHMZ-a Hrvatske bit će znatna količina oborina, mjestimice od 50 do 100 mm, uz mogućnost i većih količina. U početku će oborine biti koncentrirane u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima te sjevernom Jadranu. Potkraj dana i u noći na subotu oborine će se proširiti i na Dalmaciju, au istočnom dijelu zemlje postoji mogućnost za mjestimične pljuskove. U unutrašnjosti će puhati jak i na udare sjeverni i sjeveroistočni vjetar, osobito pri jačim pljuskovima. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, no na sjevernom će dijelu sredinom dana krenuti na sjeverozapadnjak. Dodatno, vrijeme će biti vrlo toplo i vruće.

Kako bi se osigurala sigurnost tijekom aktivnosti na otvorenom, preporučljivo je prilagoditi planove prema prevladavajućim vremenskim uvjetima. Osim toga, važno je biti u toku s dnevnom vremenskom prognozom i obratiti pozornost na sva upozorenja u vezi s opasnim meteorološkim događajima.

Iz DHMZ-a Hrvatske navode kako već duže vrijeme traje razdoblje nestabilnosti i obilnih oborina u Austriji, Sloveniji i raznim dijelovima Hrvatske, uključujući slivove Mure, Drave i Save.

 

Slično vrijeme kao u Hrvatskoj najavili su i meteorolozi iz Bosne i Hercegovine.

“U petak, 4. augusta, očekuje se postepeno jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Sredinom dana padavine se prvo očekuju na području Krajine i proširit će se na dio sjeverne i centralne Bosne. Glavnina padavina u cijeloj zemlji je tokom noći na subotu. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevenog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 35°C, na području Krajine do 28°C.

U subotu, 5. augusta., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23°C, na jugu zemlje do 26°C.

U nedjelju, 6. augusta, djelomično vedro i nestabilno sa lokalnim pljuskovima u Bosni. U Hercegovini padavine se očekuju u večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C, na jugu zemlje do 29°C.

U ponedjeljak, 7. augusta, u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno sa kišom i pljuskovima. Glavnina padavina je prije podne. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 26°C”, naveli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments