Usvojena odluka kojom se pruža zaštita bivšim borcima ARBiH

Na održanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u trećoj tački dnevnog reda usvojen je zaključak kojim se ovo zakonodavno tijelo obavezalo da će izdvojiti pet posto svog budžeta za potrebe boračke populacije, s ciljem da se osiguraju sredstva kojim bi se zaštitili bivši borci Armije Republike BiH od masovnog hapšenja i isljeđivanja.

U Koordinaciji boračkih organizacija i saveza u Tuzlanskom kantonu zadovoljni su današnjom odlukom Skupštine TK.

“Očekujemo da će se stav u vezi zatvaranja i procesuiranja pripadnika Armije RBiH prenijeti u Parlamentu FBiH, u Predstavničkom i Doma naroda. U tim institucijama treba raditi na osiguravanju uvjeta za procesuiranje agresora i onih koji su mobilisali i podsticali građane drugih zemalja sa čine zločine u Bosni i Hercegovini. Očekujemo da će se pravosuđe prvo raditi na procesuiranju zločinaca, nalogodavaca i organizatora zločina nad nedužnim zarobljenim Bošnjacima u Podrinju, Prijedoru, Banjaluci, Bugojnu, Foči…”, izjavio je predsjednik Kordinacije boračkih organizacija i saveza TK Muzijet Kahrimanović.

On je naglasio da pripadnici ARBiH ne bježe od odgovornosti, ali isključivo pred pravosudnim institucijama nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine.

“Zadovoljni smo i prijedlogom da se stav Skupštine TK proslijedi i OHR -u, ambasadama i stranim institucijama koje bi trebale biti faktor stabilnosti bar sad ako to nisu uradili u periodu 1992.-1995.”, izjavio je Kahrimanović.

U konačnici za spomenutu odluku bit će izdvojeno blizu četiri miliona KM na godišnjem nivou.

Ova odluka je došla nakon što su iz Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK zatražili jasno zauzimanje stava o hapšenju i privođenju bivših pripadnika ARBiH.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.