Samo Provjereno

Internet portal

Varheli poručio da EU ima velika očekivanja od BiH: “Neće se nama prilagođavati”

2 min read

Nakon sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa komesarom Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varhelyijem upućena je poruka da je ecropski put fokus vlasti u narednom četverogodišnjem mandatu.

Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH iz SNSD-a kazala je da je Varhelyija informisala o toku uspostave vlasti u BiH.

“U RS će u narednih 10 dana imati će konstituisanu Vladu RS a u FBiH u narednih nekoliko sedmica, to su naša nadanja i nivo BiH”, objasnila je Cvijanović.

Također je dodala da oni kao Predsjedništvo rade ono što je u njihovoj moći i ustavnoj poziciji na putu evropskih integracija.

Za Denisa Bećirovića vrijeme je da se stvari pokrenu na evropskom putu, što prema njegovim riječima, nije bio slučaj sa vlasti na odlasku.

“Vrijeme je da napravimo pozitivan preokret”, istakao je Bećirović.

Također, prema Bećiroviću sastanak je bio ohrabrujući i kandidatski status BiH u decembru bi bio flno ohrabrenje.

“Neće se EU prilagođavati standardima i kriterijima BiH već mi da se prilagođavamo standardima i kriterijima EU”, istakao je Bećirović.

Oliver Varhelyiji navodi da su oni u EU jako transparentni.

“Ponuda za BiH, ponuda za sve u BiH jer to radimo za ljude u BiH. Mislim da smo u svemu ovome jako transparentni”, kazao je Varhelyiji i kazao je da su napravljeni pozitivni koraci poput ekspresne uspostave Predsjedništva BiH.

Također, u EU imaju velika očekivanja da se ispuni sve ono što se stavilo pred BiH i da se “vide opipljivi rezultati”.

Ponovio da je 14 ključnih prioriteta i dalje aktuelno i da se oni moraju ubaciti u programe rada.

N1

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com