HomeNOVOSTIVarhelyi: Nije isključena nova migrantska kriza na Zapadnom Balkanu

Varhelyi: Nije isključena nova migrantska kriza na Zapadnom Balkanu

Iregularni migrantski protok u Bosni i Hercegovini i državama regiona je usporio zbog pandemije koronavirusa, ali je zbog situacije u Afganistanu opasnost od iregularne migracije visoka, izjavio je u četvrtak evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi.

Obraćajući se učesnicima regionalne konferenciji “Sarajevo Migration Dialogue”, Varhelyi je podsjetio da se prije godinu dana Bosna i Hercegovina suočavala s ozbiljnom krizom u Lipi i u Unsko-sanskom kantonu, ali da se uz “političko angažovanje Evropske unije i konkretnu podršku” situacija postepeno popravila.

“BiH bi kao zemlja s perspektivom pristupanja EU, na svim nivoima vlasti, trebala raditi na dugoročnim i održivim rješenjima. Migracija je zajednički izazov. Posvećeni smo da zajednički radimo sa svim našim partnerima u regionu na rješavanju migrantske situacije. Istovremeno, nastavićemo ih podržavati na njihovom putu ka članstvu u EU”, rekao je Varhelyi.

Dodao je da sve države moraju biti oprezne i zajedno raditi na tome da se izbjegne eventualna migrantska kriza u budućnosti.

“Iregularni migrantski protok je usporio u regionu zbog pandemije COVID-19. Međutim, zbog aktuelne situacije u Afganistanu i pritiska na Tursku, opasnost od povećanja iregularne migracije u regionu je visoka. Mogućnost od nove krize ne može biti isključena”, upozorio je evropski komesar.

Najavio je da će Evropska komisija i evropske agencije nastaviti investirati u izgradnju kapaciteta za azil i prihvatnih sistema na Zapadnom Balkanu.

“Od ključne je važnosti da vratimo one koji, nakon obavljenih procedura, nemaju pravo ostati. Nastavićemo podržavati Zapadni Balkan u procesu proširenja programa dobrovoljnog povratka. Računam na zemlje članice EU, da pošteno odigraju svoju ulogu. Svakome mora biti jasno da vrata EU nisu otvorena za neregularan ulazak. Spremni smo da sarađujemo s trećim zemljama da olakšaju povratak”, istakao je Varhelyi.

Dodao je da EU trenutno radi na programiranju buduće aktivnosti vezane za migraciju na Zapadnom Balkanu, na osnovu zajednički identifikovanih potreba.

“Mogu vas uvjeriti da će EU uraditi svoj dio posla, kako politički tako i finansijski, ali od vas očekujemo jednaku posvećenost kako bismo riješili zajedničke izazove i postigli ciljeve koji su u našem zajedničkom interesu”, rekao je Varhelyi.

Regionalna konferencija “Sarajevo Migration Dialogue” održava se od 17. do 19. novembra. Kroz ovu konferenciju na najvišem nivou želi se ojačati saradnja i partnerstvo u regiji kao i razmjena informacija i iskustava, koji su od presudne važnosti za efikasno upravljanje migracijama.

Radiosarajevo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments