Večernji studio: Briše li se u BiH granica između pravnog i moralnog?

O privatnosti i njenoj (ne)upitnosti u Večernjem studiju govorili su Nedžmija Kukričar, stručna savjetnica za inspekcijski nadzor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, Nino Bilajac, novinar Centra za istraživačko novinarstvo i Vahidin Đaltur, IT ekspert i stalni sudski vještak za digitalnu forenziku.

Da li živimo reality?

“Ne žive samo političari, svi živimo. Neko ko obnaša takvu funkciju, mora odgovarati za svoje postupke. Na takvoj je funkciji da ne mogu da se zanemare takve stvari. Ovo je najsvježiji primjer, ali smo ranije imali i gorih primjera“, kazao je novinar Nino Bilajac.

Sudski vještak Vahidin Đaltur je kazao:

“Nije jasno da li je on izvršio krivičnu prijavu, tj. da li sumnja da je neko izvršio upad u njegov laptop ili mobitel. Vi ste svojevoljno poslali određen sadržaj nekoj osobi“.

Nedžmija Kukričar, stručna savjetnica za inspekcijski nadzor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, kazala je sljedeće:

“Da se obratio Agenciji, ne bi mogao biti predmet zaštite niti bi Agencija mogla provesti postupak. Agencija bi morala da utvrdi IP adresu s koje je poslato. Agencija može djelovati samo ako zna ko je i na koji način slao podatke“.

Kada je riječ o radu medija u spomenutom polju, Bilajac je kazao da se više pažnje treba preusmjeriti na zaštitu privatnosti i ličnih podataka.

“Istina je da većina medija teži ka senzacionalizmu i stvarima koje odstupaju od školskih novinarskih postulata. Ipak, mislim da treba malo više pažnje dati zaštiti privatnosti i ličnih podataka funkcionera javnih funkcija. Mislim da bismo se trebali “prebaciti” na priču iz te perspektive da pokušamo gledateljima objasniti da svako od nas prema ZOSPI-ju zatražiti da se od određene institucije dostave podaci o plati“.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.