Većina Evropljana vjeruje da je u toku novi “hladni rat”

Prema izvještaju Evropskog vijeća zu vanjske odnose (ECFR), većina Evropljana vjeruje da je u toku novi hladni rat između SAD-a i njihovih glavnih geopolitičkih rivala, Kine i Rusije, ali mali broj njih smatra da je njihova zemlja direktan učesnik u tome, piše Guardian.

Na osnovu ispitivanja u 12 država članica EU, studija ECFR je pokazala da veći broj Evropljana vjeruje da vodstvo EU u Briselu jeste strana u novom međunarodnom sukobu.

Autori izvještaja rekli su da podaci ankete ukazuju na “jasnu opasnost od proširenja jaza između javnog mnjenja u Evropi i u SAD-u,” navodi Guardian.

Odgovori su također ukazali na “nepovezanost” između političkih ambicija Brisela i država članica EU, dodali su autori, te naveli da bi to moglo potkopati učinkovit odgovor Evrope u slučaju eskalacije tenzija sa Kinom ili Rusijom.

“Evropska javnost misli da je u toku novi hladni rat, ali ne žele imati veze s tim”, rekao je Mark Leonard, koautor studije i direktor ECFR-a.

“SAD protiv Rusije i Kine”
U slučaju da se Washington i Brisel pripremaju za “generacijsku borbu protiv cijelog društva protiv autokratija u Pekingu i Moskvi,” mogli bi doći do zaključka da “nemaju društveni konsenzus iza sebe,” napisali su Leonard i Ivan Krastev, član odbora ECFR-a.

U 12 ispitanih zemalja 62% ispitanika je izjavilo da vjeruje da se između SAD-a i Kine vodi novi hladni rat, a 59% je prepoznalo sličan raskol između SAD-a i Rusije.

Samo 15% Europljana smatralo je da je njihova vlast u novom hladnom ratu s Kinom, a 25% sa Rusijom. Suprotan stav bio je najizraženiji u Mađarskoj (91%), Bugarskoj (80%), Portugalu (79%) i Austriji (78%).

Više Evropljana, iako i dalje manjina – 31% – smatra da je EU sada u sukobu s Kinom, a 35% je reklo da to nije slučaj. Oko 44% je izjavilo je da misli da je EU u novom hladnom ratu s Rusijom.

Brisel kao mjesto odbrane interesa
Autori su naveli da Evropljani “možda konačno priznaju zajedničku evropsku vanjsku politiku” kada su u pitanju Kina i Rusija, te da vide Brisel, a ne vlastite nacionalne vlade, kao “najbolje mjesto za odbranu svojih interesa i vrijednosti”.

Ali primijetili su i da su aktivnosti Brisela po ovom pitanju u suprotnosti sa javnim mnjenjem u Evropi, te da će ideja hladnog rata vjerovatno odbiti više birača nego što ih privlači, pa bi se kreatori politika morali boriti za snažan atlantski savez na novi način.

“Za razliku od prvog hladnog rata, [Evropljani] ne vide neposrednu, egzistencijalnu prijetnju evropskom susjedstvu ili osjećaj ideološke kohezije unutar slobodnog svijeta. Političari se više ne mogu oslanjati na napetosti s Rusijom i Kinom kako bi uvjerili birače u vrijednost snažnog atlantskog saveza. Umjesto toga, oni moraju napraviti argument vezan za evropske interese,” rekao je Leonard.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.