(VIDEO) U Turskoj se pojavio divovski krater

KONYA, TURKIYE - FEBRUARY 24: An aerial view of a sinkhole in a crop field in Karapinar district of Konya province, Turkiye on February 24, 2022. Sinkhole measured approximately 37-metres in diameter and 12-metres in depth. Fatih Arslan / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM,Image: 758704698, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ogromna rupa promjera 37 metara i dubine 12 metara nastala je 24. februara u Karapinaru, gradu u turskoj regiji Konya.

O ovom slučaju se oglasio Tehnički univerzitet Konya (KTUN) iprofesor Fetulah Arik.

“Bili smo na području gde je ponikva nastala da bismo je ispitali. Međutim, nismo mogli da povežemo ove vrtače sa potresom koji se desio tog dana ili sa velikim zemljotresima šestog februara. U stvari bio je zemljotres dok smo mjerili”, ispričao je Arik, a prenosi TRT Haber.

Ipak, vjeruje da vrtača nije povezana sa onim najrazornijim zemljotresom.

“Ako je trebalo doći do takvog urušavanja tla, to bi se dogodilo kada se tlo treslo, a to ovdje nije bio slučaj”, dodao je.

“Ako je vrtača spremna za kolaps, tada bi potres mogao biti jedan od tih faktora kolapsa. Drugim riječima, gotova vrtača može se urušiti trešnjom. Postoje mjesta na svijetu koja imaju slične odnose, ali usporedili smo potrese u ovoj regiji s vrtačama općenito i nismo uspjeli uspostaviti značajnu vezu”, kazao je Arik.

S druge strane, hrvatski mediji podsjećaju da su vrtače nastajale i u Petrinji nakon zemljotresa koji je pogodio Baniju, a koje su veze sa potresom imale samo u smislu da je on ubrzao njihovo otvaranje.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.