HomeSPORT(VIDEO)NEVJEROVATAN MEČ DVA GLADIJATORA: Tyson Fury nokautirao Deontaya Wildera u jednoj od...

(VIDEO)NEVJEROVATAN MEČ DVA GLADIJATORA: Tyson Fury nokautirao Deontaya Wildera u jednoj od najboljih borbi svih vremena

Tyson Fury je u spektakularnoj trećoj borbi savladao Deontaya Wildera i odbranio pojas WBC prvaka te stavio tačku na pitanje ko je bolji bokser.

Fury je do pobjede došao nokautom u 11. rundi, a ono što su prikazala obojica boksera zaista spada među najbolje mečeve koje smo ikada imali priliku vidjeti.

Wilder je u odnosu na drugu borbu ušao sa mnogo jasnijim gameplanom i agresivnijim pristupom i već u prvoj minuti zadao nekoliko kvalitetnih udaraca Furyju. Kako se runda bližila kraju, tako je vezao i seriju udaraca u tijelo Furyja, ali je i Britanac uzvratio jednim odličnim krošeom.

Već druga runda je pokazala da će se oba borca manje fokusirati na taktiziranje u izbjegavanju udaraca, a više na preuzimanje inicijative u meču. To se vidjelo u načinu na koji je Fury ušao u rundu i uspio dva puta pogoditi Wildera, da bi ubrzo Amerikanac uzvratio s ciljem da povrati inicijativu u udarcima, te je nastavio ciljati Furyjevo tijelo. Oba borca bi nakon primljenih udaraca i ofanzive protivnika, odmah pokušali kvalitetnom kontrom uzvratiti nazad.

I treća runda ponudila je izrazito visok intenzitet borbe, a činilo se da je Wilder u prednosti zbog nekoliko jakih udaraca koje je zadao ili čak bio blizu da kvalitetno pogodi Britanca, no Fury je većinom uspijevao kvlaitentim tajmingom i anticipacijom eskivirati bombe Amerikanca. A onda je uslijedila fantastična završnica runde u režiji Furyja koji krošeom i aperkatom uspijeva poslati Wildera na pod. Amerikanac se uspio podići, ali čini se da ga je u posljednjih 10 sekundi treće runde zvono spasilo od mogućeg nokauta.

Nastavio je Fury sa odličnim performansom i početkom četvrte runde i činilo se da ima potpunu inicijativu, a onda iz spektakularnog kontranapada Wilder zadaje nekoliko silovitih udaraca i šalje Furyja na pod. Vidjelo se tada da je Fury uzdrman, a Wilder je to iskoristio i ubrzo nakon toga još jednom poslao Furyja na pod. Srećom po Britanca, uspio se podići, a još veća sreća je bila da je zvono odmah nakon toga odzvonilo kraj runde.

Fury je nesumnjivo u petu rundu ušao vidno uzdrman i glavno pitanje bilo je može li i koliko brzo povratiti prijeko potrebnu sigurnost neophodnu za povratak kontrole nad borbom. To je sredinom runde donekle i uspio, ali bilo je očigledno da ga Wilder itekako lako može uzdrmati uprkos činjenici da je to šeste runde Fury zadao gotovo duplo više udaraca od Wildera.

Ono što je nastojao u petoj rundi, može se reći da je uspio u šestoj u kojoj je Fury ponovo polako preuzimao kontrolu, a završnici iste zadao dosta kvalitetnu seriju udaraca, kao i jedan aperkat, ali je falila još jedna doza silovitosti i oštrine da bi Amerikanca poslala na pod.

Spektakl smo vidjeli i u sedmoj rundi gdje je sredinom iste Fury zadao žestok udarac Wilderu i bili su to upravo trenuci kada se činilo da Wilder posustaje sa snagom i da je Britanac u pono boljoj poziciji. No Wilder je ponovo uspio pronači seriju dobrih udaraca i uzdrmati Furyja, no Britanac je ovoga puta imao znatno bolji odgovor i uzvratio serijom još silovitijih udaraca koji su Wildera zamalo poslali na pod. Amerikanac je bio vidno uzdrman i imao je problema sa ravnotežom, ali i Furyju je nedostajalo snage da u zavrpnici uloži napor više i pokuša nokautirati Wildera.

Deveta runda je također pokazala da kako borba prilazi kraju, tako Fury izgleda sve bolje kada je u pitanju kretanje i sam stav u ringu. Ponovo je palo nekoliko žestokih udaraca od kojih je najkvalitentije zadao Fury, ali baš kao u prethodnoj rundi, činilo se da mu je falilo više odlučnosti i spremnosti da ide po nokaut.

Ono što je najviše fasciniralo jeste intenzitet borbe koji su oba borca nastavili pružati bez obzira na sve. Fury je izgledao kao da ima više energije, ali Wilderova odlučnost i mentalni pristup zaista su bili fantastični i čak i u momentima kada je izgledao na ivici nokdauna, uspijevao bi pronaći snagu i uputiti jak udarac Furyju te jasno stavljati do znanja Britancu da je i dalje tu.

Sredinom desete runde Fury se konačno uspio revanširati Wilderu za dva nokdauna iz četvrte runde i nakon što je uspio izbjeći jedan opasan udarac Wildera, pogodio ga je žestokom desnicom i poslao na pod. Dvadeset sekundi prije kraja runde Fury je uputio i žestok aperkat Wilderu, ali onda je uslijedila nevjerovatna kontra Amerikanca u posljednjih deset sekundi u kojima je serijom brutalnih udaraca uzdrmao Furyja i uspio sebi obezbijediti da u značajno boljem momentumu uđe u 11. rundu.

Ipak, momentum je bio kratkog daha te je Fury u 10. sekundi druge minute 11. runde runde konačno nokautirao Wildera i stigao do zaslužene pobjede.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments