VOJIN MIJATOVIĆ, ALARMANTNO: „Vrši se pritisak na građanske stranke da prihvate model promjena Ustava i Izbornog zakona po željama Dodika i Čovića, ne smijemo dozvoliti etničku podjelu…”

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović oglasio se iz Švicarske.

-Potpuno je jasno da međunarodni predstavnici vrše pritisak na građanske stranke da prihvate model promjena Ustava i Izbornog zakona po željama etnonacionalnih lidera, a prvenstveno Dodika i Čovića.

Jasno je, takođe, da im ruke poslanika građanskih stranaka u PSBiH trebaju za promjene Ustava u smislu brisanja etničkih prefiksa, a da im za izmjene Izbornog zakona iste ne trebaju.

Jasno je da je brisanje etničkih prefiksa u skladu sa stavovima građanskih opcija, ali u ovom slučaju, nažalost, isto predstavlja zamku za otvaranja vrata konačne etničke podjele BiH.

Ono što je zabrinjavajuće jeste politička kratkovidost pojedinih političkih lidera koji sebe predstavljaju kao alternativa postojećem stanju.

Žao mi je što danas neću prisustvovati sjednici Glavnog Odbora SDP-a BiH zbog puta u inostranstvo, ali se duboko nadam da će svi članovi GO SDP BiH shvatiti ozbiljnost momenta u kome se nalazimo i vrlo precizno i jasno definisati stavove SDP-a BiH spram ovih pitanja.

Mi, kao najveća opoziciona i multietnička partija, ne smijemo dozvoliti etničku podjelu BiH, jer ako izgubimo ovu bitku, gubimo nadu za opstanak BiH na način kako je mi vidimo.

Bez imalo zadrške ću izgovoriti da imamo sve u našim rukama i da nikakavo koketiranje sa međunarodnim predstavnicima niti sa kratkovidnim politikama unutar BiH ne smije dobiti podršku SDP-a BiH pa šta god da je cijena istog.

Duboko vjerujem da shvatamo važnost momenta u kome se nalazimo kao zemlja i podržaću svaki stav GO ukoliko znači odbranu građanske ideje , ali ću biti javno protiv svakog suprotnog rješenja, iako ostanem sam u tome i mimo odluka GO SDP-a BiH, poručio je potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.