VOJIN MIJATOVIĆ VRLO DIREKTNO: “Dodik je Vučićev ‘korisni idiot’, a ‘srpski svijet’ je glupost i…”

Potpredsjednik SDP-a za “srpski svijet” kaže da je glupost, nije prijetnja niti politički projekt već politička manipulacija

Aleksandar Vučić je neko ko je riješio po svaku cijenu da Srbija postavio regionalni lider u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu, ocjenjuje potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović i kaže da mu sa stanovišta njega kao predsjednika čestita na tome.

-Sa stanovišta miješanja u odnosu s drugim zemljama, pogotovo nas u Bosni i Hercegovini, to je katastrofa. Međutim, Vučić ima jedan interes, a to je jaka Srbija. Dodik mu je bio “korisni idiot” sve dok je Vučić imao teške periode pregovora u vezi sa statusom Kosova. Ta priča polako ulazi u završnu fazu i u tom trenutku, pogotovo kad se riješi to pitanje, smatra Mijatović, on je potpuni teret Aleksandru Vučiću.

– On je i danas teret Vučiću i čak i ovo sve oko Schmidta moglo bi da bude jedan od načina kako se lagano rješava Dodika, navodi Mijatović.

Kaže da je podrška Kine i Rusije Dodiku dio njihovog geostrateškog rata sa SAD-om i Evropom na jednom mikro prostoru te da će Dodik u konačnici biti kolateralna šteta tih odnosa kada se viši interesi ovih dviju strana negdje drugdje poklope, te će im Dodik doći kao kusur u tom potkusurivanju. On stvara famu da je jako bitan igrač Rusije i Kine, poručuje Mijatović.

Za “srpski svijet” kaže da je glupost, nije prijetnja niti politički projekt već politička manipulacija.

-Da bi ljudi bili mirni, evo moje poruke: hipotetički, krene taj “srpski svijet” napad na Bosnu i Hercegovinu, Vojin Mijatović, Srbin, ratovat će protiv tog “srpskog svijeta”. Priča o “srpskom svijetu” je tu da bi neko ko je “bošnjački svijet” štitio Bošnjake od “srpskog svijeta” i da bi onda neko iz “srpskog svijeta” štitio Srbe od Bakira Izetbegovića ili nekih drugih iz “bošnjačkog svijeta”, ocjenjuje Mijatović, piše Federalna.ba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.