VUČIĆ I ERDOGAN NAM KROJE SUDBINU: Hoće li Turska i Srbija preuzeti rješavanje nagomilanih problema u BiH?

MILAN SITARSKI, politički analitičar

“Treba postići neku vrstu koordinacije i regionalnih i evropskih i globalnih dominantnih aktera u vezi sa pitanjima BiH, tako da nekakva ravnoteža njihovih utjecaja bi dovela do toga da ti utjecaji budu konstruktivni, a ne budu maksimalistički. Da niko ne pretenduje da svoju politiku ostvari stoposto, to se odnosi i na aktere u BiH.”

Analitičar Antić smatra da upravo zbog vlastitih interesa već jesu i da će i dalje biti uključeni u bilo kakve sljedeće pregovore o rješavanju krize u BiH. Ni Srbija ni Turska, kaže, se ne mogu isključiti iz procesa rješavanja problema u BiH. Obje zemlje imaju utjecaj na domaće političare.

VELIZAR ANTIĆ, politički analitičar

“Srbija ima svoje interese zbog Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, Turska ima interese jer ima utjecaj na bošnjački narod, tako da vjerujem da te dvije zemlje u tom regionalnom kontekstu će se sigurno pitati i biti pitane za bilo kakva rješenja”.

Da predsjednik Turske, zajedno sa predsjednicima Srbije, Hrvatske i bh. vlastima sjedne za isti stol i pregovara o budućnosti BiH, na šta je pozvao Milorad Dodik, nema velike šanse, smatra Sitarski. Mnogo izglednije je, smatra, da će biti održani bilateralni, trilateralni, ili multilateralni sastanci u kojima bi se jasno vidjeli različiti stavovi i pretenzije svih aktera. To može koristiti da se postigne neko kompromisno rješenje oko spornih pitanja.

Novinarka Rubina Čengić vjeruje u zajedničko posredovanje pomenutih aktera u pregovorima o budućnosti BiH, ali ne i da mogu pomoći.

RUBINA ČENGIĆ, novinarka

“Zato što je to u njihovom interesu, to njima podiže vrijednost, oni se u međunarodnim krugovima prikazuju kao dovoljno moćni, jaki i važni da rješavaju probleme na nekom malom buretu baruta na Balkanu kao što je BiH, ali nisam sigurna u njihovu iskrenost i odanost ideji BiH, cjelovite, nezavisne i suverene BiH.”

Više u prilogu kolega sa BHRT-a.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.