Vučić je “za” da svi političari u BiH sarađuju sa Christianom Schmidtom

Danas je u Ljubljani usvojena Deklaracija Evropske narodne stranke (EPP) “EU – Zapadni Balkan 2021”, a posebno je interesantna tačka broj 9 koja govori o BiH koju je podržao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
“Pozivamo EU i članice da podrže Bosnu i Hercegovinu u sprovođenju 14 prioriteta, uključujući izbornu reformu, u skladu s principima EU i presudama međunarodnih sudova s ciljem napretka prema kandidatskom statusu.

Pozivamo sve domaće autoritete i političke predstavnike da rade blisko skupa sa Evropskom unijom, međunarodnom zajednicom i Uredom visokog predstavnika”.

Ovu izjavu je podržao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dakle u posljednjem dijelu ove rečenice u konsenzusom usvojenoj Deklaraciji, pozivaju se svi domaći političari da sarađuju, između ostalog, blisko i sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom koje trenutno nepriznaju i bojkotuju politički predstavnici iz Republike Srpske.

Taj bojkot predvodi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a pridružili su mu se i sve ostale političke partije u tom entitetu donijevši zaključke u Narodnoj skupštini RS-a.

Kako nezvanično saznajemo, danas su u Ljubljani i evropski zvaničnici na marginama samita govorili o destruktivnosti politike Milorada Dodika te blokadama koje je proizveo u funkcionisanju državnih institucija.

Pored Vučića, današnjem sastanku prisustvovali su i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, lider HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik PDP-a Branislav Borenović i Ilija Cvitanović (HDZ 1990), kao i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Face

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.