HomeNOVOSTIVučić jednom rečenicom u Skupštini Srbije “otpilio” Dodika

Vučić jednom rečenicom u Skupštini Srbije “otpilio” Dodika

Spekulacije o ne baš sjajnom odnosu između predsjednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, dodatno su podebljane potpuno suprotnim stavovima i izjavama dvojice srpskih lidera oko rješavanja kosovske krize.

Iako u javnosti, makar na prvi pogled, djeluje da Dodik i Vučić imaju izuzetno prisne odnose, razmjenjuju čestitke na izbornim pobjedama, a Srbija je, ne jednom, pružala finansijsku i svaku drugu vrstu podrške Srpskoj, već duže vrijeme postoje priče o tome da zapravo, iza paravana, predsjednici Srbije i Republike Srpske nemaju baš pretjerano visoko mišljenje jedan o drugom, te da se svojim izjavama i postupcima često “međusobno iritiraju”, piše Srpskainfo.

Zajedno ili odvojeno
U javnosti je tako, prije nekoliko dana, izbila žestoka svađa i međusobne optužbe između Dodikovog savjetnika Pere Simića i bivšeg savjetnika predsjednika Srbije, Nebojše Krstića, a sve povodom nedavne Dodikove poruke da “šta god da se uradi oko Kosova, mora da se uradi zajedno”.

U raspravu se uključio i potpredsjednik PDP i bivši ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak, koji je takođe ocijenio da Srbiji “ne pomažu Dodikove izjave o rješavanju kosovskog pitanja”.

“Ovakve izjave ne pomažu Srbiji, a Vučiću samo otežavaju stvari. Dio društva koji je zarobljen u prošlosti, koji ne želi Srbiju na Zapadu i čini sve da evropski put propadne, nikada neće podržati takve odluke i zato nije fer tražiti od Vučića da obezbijedi sveopšte jedinstvo oko budućih odluka”, rekao je Crnadak.

Milorad Dodik i Aleksandar VučićMilorad Dodik i Aleksandar Vučić (REUTERS/Antonio Bronic)
Međutim, samo par dana nakon toga Dodik je u pisanoj izjavi ponovio i svoje ranije stavove o tome da se ne može odvojeno rješavati status Kosova od statusa Republike Srpske u BiH, te da Srbi u RS, kako je zaključio, imaju mnogo veća prava da traže nezavisnost nego što to imaju kosovski Albanci. Predsjednik RS takođe je optužio Zapad za provođenje dvostrukih standarda.

Opasnost od odmazde Zapada
U prilog tvrdnjama onih koji smatraju da u odnosima Vučića i Dodika “ne cvjetaju ruže” ide i nedavna izjava predsjednika Srbije, koji je prilikom skupštinske rasprave o famoznoj francusko-njemačkoj inicijativi za rješavanje kosovskog pitanja, namjerno ili ne, praktično “otpilio” Dodika i njegovu tezu o povezanosti rješavanja problema na Kosovu i u BiH.

“Prvi put čujem da pitanje BiH i Kosova treba da se rješava zajedno”, rekao je Vučić u Skupštini Srbije, reagujući na izlaganje pojedinih opozicionih poslanika koji su u svjetlu rješavanja kosovskog pitanja pominjali i situaciju u BiH.

Direktor beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost, Darko Trifunović, za Srpskainfo tvrdi da je predsjednik Srbije apsolutno u pravu kad navodi da se u ozbiljnim krugovima nigdje ne povezuje rješavanje stanja na Kosovu i BiH.

“Ako pažljivo pratite, jedini ko to pitanje stalno poteže jeste aktuelni predsjednik Republike Srpske. Po mom mišljenju to nije politički mudro, jer tom pričom doslovno bodete oči Zapadu i zaista pravite Srbiji dodatne probleme”, kaže Trifunović.

SNSD – Twitter
On, između ostalog, smatra da rukovodstvo Srbije pokušava da u trenutnoj geopolitičkoj situaciji izvuče maksimalnu korist za Srbe koji žive na Kosmetu, te da zvaničnom Beogradu, prema njegovim riječima, ne treba da sada mora da vodi brigu i o položaju Republike Srpske koju, kako tvrdi, trenutno niko ne ugrožava.

“Nigdje na Zapadu, makar u relevantnim krugovima, ne pominje se ideja o ukidanju Republike Srpske, pa zaista ne znam kome je potrebno da teme o otcjepljenju od BiH sada stavlja na sto i time se sam “namješta” za neke eventualne odmazde. Ne znam da li je Vučić svojom porukom u Skupštini Srbije udario politički šamar Dodiku, ali znam da mu uplitanje Republike Srpske u sadašnji problem sa statusom Kosova zaista ne treba”, tvrdi Trifunović.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments