HomeNOVOSTIZABRINJAVAJUĆI IZVJEŠTAJ EUROSTATA: Evropljani sve teže spajaju kraj s krajem, evo u...

ZABRINJAVAJUĆI IZVJEŠTAJ EUROSTATA: Evropljani sve teže spajaju kraj s krajem, evo u kojoj zemlji je najteže

Udio stanovnika u povoljnoj finansijskoj poziciji bio je u devet zemalja manji u drugom kvartalu nego na početku godine, a u Italiji je bio gotovo nepromijenjen.

Sve više Evropljana teže spaja kraj s krajem zbog rasta cijena koje im nagrizaju primanja, pokazao je u ponedjeljak izvještaj evropskog statističkog ureda.Udio građana koji teško pokrivaju osnovne troškove porastao je u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca u osam od 10 zemalja EU-a obuhvaćenih istraživanjem, navodi Eurostat.

Smanjen je samo u Sloveniji i Finskoj.

Podatke su Eurostatu dostavile Belgija, Bugarska, Irska, Francuska, Italija, Luksemburg, Austrija, Slovenija, Slovačka i Finska.

Najteže je u drugom tromjesečju, prema Eurostatu dostupnim podacima, bilo u Bugarskoj gdje je čak 39,8 posto ispitanika jako teško ili teško spajalo kraj s krajem.

U grupi zemalja s više od 20 posto ispitanika koji teško pokrivaju osnovne troškove svrstale su se i Slovačka, Italija i Francuska.

Najmanji je njihov udio bio u Finskoj gdje je iznosio 11 posto, prenosi Hina.

Istraživanje je pokazalo i da čak 40,5 posto Finaca vrlo lako ili lako pokriva osnovne troškove.

Slijede Austrija i Francuska gdje nešto manje od četvrtine ispitanika nije imalo problema s finansiranjem osnovnih potreba.

Najmanji je njihov udio bio u Bugarskoj gdje je iznosio nešto više od tri posto.

Udio stanovnika u povoljnoj finansijskoj poziciji bio je u devet zemalja manji u drugom kvartalu nego na početku godine, a u Italiji je bio gotovo nepromijenjen.

Najviše se smanjio u Sloveniji i Austriji, za 4,4 odnosno četiri postotna boda.

Većina ispitanika navela je da su im prihodi u promatranom razdoblju bili nepromijenjeni ili su čak porasli, napominje Eurostat.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments