HomeNOVOSTIBIHŽeljko Komšić danas predstavlja BiH na velikom samitu u Sloveniji

Željko Komšić danas predstavlja BiH na velikom samitu u Sloveniji

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine učestvovat će na Samitu zemalja članica EU i zemalja Balkana, koji će danas, 6. oktobra, biti održan na Brdu kod Kranja, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

“Samit je prilika da se potvrdi evropska perspektiva zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primjeni evropskog investicionog i ekonomskog plana”, istakli su iz Predsjedništva BiH.

Janez Janša, premijer Slovenije, osim Komšića, dobrodošlicu je poželio i Ediju Rami, premijeru Albanije, Sebastianu Kurzu, kancelaru Austrije, kao i Alexanderu de Croou, predsjedniku belgijske vlade.

Komšić će predstavljati BiH, a osim regionalnih lidera, očekuje se da na samitu prisustvuju i predstavnici svih zemalja. Među njima su i Angela Merkel, njemačka kancelarka kao i Emmanuel Macron, predsjednik Francuske.

Kako je ranije saopćeno, plenarna sjednica Samita EU-Zapadni Balkan prije svega će se fokusirati na reafirmaciju evropske perspektive Zapadnog Balkana, razvoj međusobne saradnje i društveno-ekonomski oporavak regiona.

Na kraju Samita države članice Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana trebale bi usvojiti zajedničku deklaraciju koja bi trebala pokazati prije svega jedinstvo zemalja Zapadnog Balkana, ali i Evropske unije kada je riječ o saradnji na ekonomskim i političkim pitanjima, kao i na zadacima koje zemlje moraju ispuniti ako žele ući u Evropsku uniju.

Prema dnevnom redu Samita EU-Zapadni Balkan, fokus razgovora prije svega bi se trebao odnositi na ekonomske i investicione planove koje EU planira za države Zapadnog Balkana. Na Samitu bi evropski čelnici trebali predstaviti ekonomski paket vrijedan 30 milijardi eura, koji bi trebao obuhvatiti period od 2021. do 2027. godine.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments