HomeNOVOSTIBIHŽELJKO KOMŠIĆ: Dodik odlazi poražen iz Predsjedništva, razbili smo HDZ-ovu politiku naslonjenu...

ŽELJKO KOMŠIĆ: Dodik odlazi poražen iz Predsjedništva, razbili smo HDZ-ovu politiku naslonjenu na UZP, Borjana Krišto može u Predsjedništvo samo na jedan način…

“Što se tiče tih prijetnji mogu samo da poručim ono što sam govorio i ranije, a to je da Zagreb, a ni Beograd, ma koliko se trudili nikada više neće odlučivati o sudbini Bosne i Hercegovine, i to nije samo moj zaključak”, kazao je Komšić za “Slobodnu Bosnu”.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte za „Slobodnu Bosnu“ otvoreno je govorio o političkoj situaciju u BiH, i očekivanjima na predstojećim Općim izborima u BiH.

Svakodnevno svjedočimo prijetnjama secesijom od strane člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Prije odlaska u Moskvu Dodik je šokirao javnost tvrdeći kako Srbi i Bošnjaci ne mogu skupa ni u školu. Trebaju li građani biti zabrinuti zbog takvih navoda i podizanja tenzija?

-Jedno su njegove želje, a drugo mogućnosti. No hajde da se malo prisjetimo, kako su se kretale stvari između tih želja i mogućnosti. Sjećate se kako je na početku mandata Dodik htio da na sjednicama Predsjedništva protivno zakonu ističe zastavu koja nije zastava Bosne i Hercegovine, pa smo rekli ne može i nije moglo. Pa je napuštao sastanke sa stranim zvaničnicima, vraćao se na njih, sve zbog zastave. Onda smo rekli prvo ANP pa Vijeće ministara. Dodik je rekao da ne može. Na kraju smo vidjeli da ipak može, onako kako treba, a ne kako on hoće. Zatim je zaprijetio formiranjem rezervnog sastava policije, a mi smo rekli ne dolazi u obzir jer ćemo onda i mi isto da uradimo u FBiH. Naravno, povukao se. Šta je dalje bilo? Da, napustio je institucije, mi smo rekli, vratit će se, pa se vratio.

Zaprijetio je u konačnici otcjepljenjem, i to ozbiljno, pred kraj prošle godine. Rekli smo, probaj, hajde baš da vidimo. Odcjepio se naravno nije. Zatim je zaprijetio napadom na OS BiH i formiranjem VRS, i tu smo rekli, izvoli pokušaj. Nije se ni usudio, a mi smo sa našim partnerima održali vojnu vježbu na Manjači, prije dvije godine, a jučer je bila i druga, gdje je upriličeno završno ocjenjivanje naših jedinica po NATO standardima. Šta hoću reći? Da se nismo tako čvrsto pozicionirali prema toj politici danas bi vjerovatno razgovarali o formiranju VRS kao cijeni mira. Ali smo se postavili čvrsto i Dodik nije uspio ništa. Ne samo da nije uspio u secesiji i razvaljivanju OS BiH nego smo ojačali OS BiH. Prema tome, tenzije će stati onog trenutka kada se savladaju oni koji ih podrivanjem države izazivaju, a neće stati tako što će se povijati kičma pred bilo kim, a kamoli pred jednim Dodikom. On iz Predsjedništva odlazi poražen, ali borba protiv takve politike se nastavlja. Na kraju će pobjeda biti naša, samo treba biti nepopustljiv i nepokolebljiv, i ne pristati na onu priču koja hoće da izjednačava navodno tri strane. Postoje samo dvije strane. Ona za državu i ona protiv nje.

Oštro kritizirate rad visokog predstavnika Christiana Schmidta, očekujete li da će Schmidt ipak nametnuti izmjene Izbornog zakona koje idu na ruku HDZ-u BiH?

-Da odmah razjasnimo jednu bitnu stvar. Ja sam naime kritikovao određene poteze i politiku gospodina Schmidta, a ne instituciju OHR-a ili Schmidta kao ličnost. Kritikovao sam, a sada se jasno vidi s pravom, rješenja koja su bila u opciji za nametanje. Na kraju, vidite već jasno, da je i sam Kongres SAD-a, kazao da fokus treba staviti na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, a uopće ne pominju presudu Ljubić. Znate zašto? Pa zato što je ona provedena. Govorio sam to bezbroj puta gospodinu Schmidtu i ambasadorima naših prijateljskih zemalja. Moram priznati da stav Kongresa SAD-a koji je provučen kroz zakon, doživljavam kao jednu vrstu satisfakcije, jer trebalo je dugo čekati na ovo, da se na tako jasan način pokaže da smo bili u pravu. Trebalo je ostati dosljedan u svome stavu, ne prepasti se, i istrpiti neke cinične primjedbe kako tobože ulazimo u sukob sa Zapadom. Ne ulazimo nego branimo demokratske vrijednosti, koje su ujedno i bosanskohercegovačke ali i zapadne. Schmidt naravno, ima tehničku mogućnost da uprkos svemu ovom izađe u susret anticivilizacijskim zahtjevima HDZ-a, i tako zauvijek uništi naš evropski put. Mislim da mu niko ozbiljan sada ne bi preporučio takav potez, ali ništa nije isključeno. Ipak, dok nas ima i dok se mi tu nešto pitamo, dok ima onog naroda koji je izašao pred OHR, mi popustiti nećemo. Ipak treba biti oprezan i dobro otvoriti oči.

U borbi za novi mandat u Predsjedništvu BiH suprotstavit će vam se Borjana Krišto. Što mislite o potezu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da ne ide u direktnu konfrontaciju s vama?

-Ista je to politika i ista vrsta konfrontacije. I Krišto i Čović zajedno su bili u zagrljaju sa zločincem Darijom Kordićem. Dakle, ovdje je riječ o politikama, ne o ličnostima. Nismo mi toliko važni kao ličnosti, ali je itekako važno kakve politike zastupamo, sa čime izlazimo pred građane. Ista je to politika i kod Krišto i Čovića, isti metod, iste vrijednosti, ako se to može nazvati vrijednostima, prije će biti da se radi o politici koja je anticivilizacijska jer je naslonjena na tradiciju UZP-a. Jedino na što u HDZ-u računaju je to da Krišto za razliku od Čovića u Predsjedništvo može ući, kako to oni vole reći “sazad”, a sve ostalo je tu isto.

Zbog čega Čović i mediji pod kontrolom HDZ-a BiH toliko osuđuju uspostavu građanske države?

-Iz više razloga. Prije svega zato što jašu na politčkom naslijeđu UZP-a po kojem dio Bosne i Hercegovine treba pripasti Hrvatskoj. To sa sobom donosi veličanje ratnih z*očinaca i z*očina, što je u svakoj normalnoj državi nedopustivo. Drugo, uopće ne žele da prihvate princip jednakosti među svim građanima, ne da ne mogu shvatiti to, nego naprosto ne žele ono što su civilizacijski standardi, i treće zato što je njihova politika izraz totalitarne svijesti u kojoj pripadanje partiji je jednako pripadanje narodu, a takva svijest prednost uvijek daje onima koji etničku pripadnost stavljaju ispred svakog ljudskog kvaliteta. To su osnovni razlozi.

Da apsurd bude veći, ideja građanske države, jednakosti ljudi po Ustavu i pred zakonima, zapravo najviše ide u korist onim grupama koje su manjina u BiH. Nije moguće i sa aspekta elementarne logike, da građanska država može odgovarati, recimo pripadnicima jevrejskog ili romskog naroda, kao najmalobrojnijim u BiH, a da ne odgovara istovremeno i pripadnicima hrvatskog naroda, kojih je, na žalost svakog dana sve manje i manje u BiH.

Ističete važnost činjenice da je u ovom sazivu Predsjedništva BiH rezultat 2:1 u korist Bosne i Hercegovine. Kako komentirate posljednji propali pokušaj Milorada Dodika da u NSRS zaustavi dodjelu agremana novom njemačkom ambasadoru?

-I to je jedan od primjera zašto je taj omjer bio važan i biće važan i u budućnosti. Ali prije svega važan je radi nas samih i naše države. Sve ono što je Dodik tražio lakše bi mu bilo dobiti da je u mom kabinetu imao nekog iz HDZ-a. Posljednje četiri godine, neprestanih borbi, jasno su pokazale zašto je taj omjer važan. Na kraju, zar neko misli da nije važno imati probosansku većinu u Predsjedništvu dok u Evropi traje rat, sa mogućnošću da eskalira i u širem kontekstu. Jedan član Predsjedništva ne može uraditi sam ništa. Ne bi mogli da se obratimo pred Ujedinjenim nacijama jer bi u slučaju 2:1 protiv BiH bili sprječeni da se zauzmemo za sebe u UN-u, Vijeću Evrope, a kamoli da sa tim omjerom u tim institucijama osuđujemo agresiju na druge zemlje. Da ne govorim o imenovanju ambasadora, probosanskoj kontroli Centralne banke, Oružanim snagama. Ništa od toga bez 2:1 ne možemo kontrolisati bez tog omjera, a sa njim, ipak, kako se pokazalo, možemo. Pa i kad onaj jedan član iz RS glasa suprotno, vidjeli ste da nije baš svaki put sigurno hoće li NSRS stati iz njega. Omjer 2:1 je omjer političke ofanzive, a omjer 2:1 protiv BiH je prepuštanje sudbine države u ruke njenih neskrivenih neprijatelja. Mislim da to narod razumije, pogotovo nakon svega što je ova država prošla.

Kojem kandidatu za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i srpskog naroda dajete najviše šansi na predstojećim izborima?

-Ko god bude izabran, taj jedan od moguća dva probosanska člana Predsjedništva BiH, sigurno neće raditi protiv Bosne i Hercegovine. Bar je to razumno očekivati.

Može li u Predsjedništvu jednog dana biti 3:0 za Bosnu i Hercegovinu?

-Mislim da ćemo na to nažalost još morati da sačekamo.

Što mislite o onome što u RS-u radi potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović, također kandidat za člana Predsjedništva BiH?

-Mijatovićevi napori zaslužuju pohvalu. Učinio je mnogo na izgradnji probosanskog bloka u RS, a njegova kandidatura je putokaz, pa i nada da se i u RS može voditi drugačija politika od one koja je etnonacionalistička. Napadi na njega koji idu linijom kako on svojom kandidaturom pomaže Dodiku i Dodikovoj kandidatkinji Cvijanović te tako odmaže Šaroviću, su potpuna glupost ali i licemjerje. Onaj ko je spreman glasati za Mijatovića, sigurno nikada nije spreman glasati niti za Dodika niti za Šarovića. Licemjernost te teze kako Mijatović svojom kandidaturom pomaže Dodiku najbolje se vidi u prigovorima koji dolaze strankama ljevice u vidu pitanja – a zašto tu politiku ne probate realizovati u RS-u ili u krajevima koje kontroliše HDZ? I kada neko krene da to uradi, kao što to sada radi Mijatović, onda ga optuže da radi za likove poput Dodika. Svakom “salonskom ljevičaru”, navodnim “nezavisnim analitičarima”, itd. koji izlaze sa takvim tezama predlažem da provedu bar sedam dana sa Mijatovićem u Banja Luci ili u Širokom Brijegu. Samo će im se kazati.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman nedavno vas je vrijeđao i omalovažavao na predizbornom skupu u Bosanskoj Posavini, a nakon toga i zaprijetio preljevanjem ukrajinske krize ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona u BiH. Kako komentirate poruke koje zadnjih mjeseci stižu iz susjedne Hrvatske i Srbije?

-Pošto sam prilično siguran da će se ova trakavica oko izbornog zakona nastaviti i nakon izbora, zaista bih volio da Grlić Radman nastavi obnašati funkciju ministra vanjskih poslova Hrvatske u narednom periodu, (bolje da je to on nego neko sposobniji) jer smo ih u protekle četiri godine, iako su bili na nas digli pola svijeta, kako bi osigurali HDZ-u, izborni zakon na principima UZP-a, jer smo ih, odgovorno tvrdim, potukli do nogu. Ne samo da nisu uspjeli u onome sa čime su se zapravo jedino i bavili nego smo im iz deklaracija i rezolucija EU i NATO-a poizbacali sve one političke termine sa kojima podrivaju Bosnu i Hercegovinu, od konstitutivnosti do takozvanog legitimnog predstavljanja, a zamislite samo u kakvoj su prednosti kao članica EU i NATO. Zajedno sa kolegom Džaferovićem, razbili smo ih što bi rekao profesor Lavić, epski, kao i njihove pomagače u BiH. A što se tiče tih prijetnji mogu samo da poručim ono što sam govorio i ranije, a to je da Zagreb, a ni Beograd, ma koliko se trudili nikada više neće odlučivati o sudbini Bosne i Hercegovine, i to nije samo moj zaključak.

Nedavno ste iznenadili mladence i svatove dolaskom na jednu svadbu u Goraždu. Prema snimkama koje su objavljene čini se kako su vas dočekali s oduševljenjem. Kakvi su vaši dojmovi i kakve poruke nosite iz Goražda?

-Poziv je stigao nekada ljetos, čini mi se. Odazvao sam se kao što se i većina naroda odazove kad ga neko pozove na tu ceremoniju. Poziv je stigao od vojnika, i iskren da budem tu sam malo subjektivan jer ja u tim momcima i djevojkama vidim ljude koji šute i rade svoj posao na najbolji mogući način u ne baš najboljim okolnostima. Zbog toga im nekada treba reći i hvala i svaka čast! Inače, vojnici Oružanih snaga su sjajni momci i djevojke, ljudi na koje možemo biti ponosni. Vojnici su u svakoj državi ponos i svoje porodice ali i države. Zašto tako ne bi bilo i u BiH. Zašto im ne bi pokazali bar malo poštovanja koje svakako zaslužuju. Ima nešto u mlađim ljudima što budi jedan novi optimizam i daje energiju. Govorio sam o tome na skupu u Domu mladih, čini mi se da je stasala jedna postratna generacija koja se ničega ne boji, i koja promišlja dosta vedrije. To me raduje, i budi nadu. Takvi su i utisci iz Goražda.

Pojedini kritičari spočitavaju vam da ste u proteklom mandatu premalo vremena provodili s običnim narodom i biračkom bazom. Smatrate li da su u pravu i da ste mogli napraviti puno više?

-Svakakvih sam kritika čuo, i opravdanih i neopravdanih, ali za to prvi put čujem. Puno sam više vremena proveo sa ovim narodom nego sa ambasadorima, otud valjda i pozivi na svadbe, pozivi na druženje po selima, upravo sam sa jednog takvog druženja u selu Kopice, stigao. No kako i sami znate, ima kritičara i “kritičara”.

Kakve informacije stižu s terena, na čije glasove možete računati? Jeste li sigurni u pobjedu nad kandidatkinjom HDZ-a BiH?

-Računam na glasove građana. Informacije sa terena su odlične.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments