Žestoka kritika Konakoviću i Forti zbog šutnje na progon imama Mahića

“U Prijedoru, gradu u kojem su nakon Srebrenice počinjeni najveći zločini nad Bošnjacima, lokalne vlasti proganjaju i isljeđuju Amira ef. Mahića i druge Bošnjake. U Neumu je na udaru lokalnih vlasti novoizgrađena džamija, kojoj prijete i rušenjem. Milorad Dodik danima ne bira riječi prilikom brutalnih napada na Bošnjake, Islamsku zajednicu u BiH i reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića. Očigledno da je na sceni organizirana hajka na Bošnjake i njihove vjerske institucije, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu”, kazao je na početku svoje reakcije predsjednik NES-a, jedne od stranaka “Osmorke”, Nermin Ogrešević.

On je rekao kako je dovoljno pogledati samo video, koji za to vrijeme kruži internetom, a na kojem se čuje sveštenik Srpske pravoslavne crkve kako dijaspori pjeva čuvenu četničku himnu “Sprem’te se, sprem’te, četnici”, uz stihove poput „bacajte bombe, četnici“ i da ovakve “fašističke skupove i poruke niko nije osudio, a kamoli procesuirao, ali jeste ef. Mahića i druge žrtve, koji se sada samo pitaju ko je sljedeći? Šta je sljedeće?”.

Ogrešević je upitao svoje koalicione patnere da li je ovo “novo ozračje”, koje je najavljeno kada se formirala državna vlast?

“Ovako se ne vodi međunacionalni, međuetnički, međuvjerski ili bilo koji drugi dijalog? Prvi koji je morao reagirati i stati u zaštitu ef. Mahića je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, koji je za sebe kazao da nije ‘Dodikov Bošnjak iz RS-a’. Nažalost, samo naivne je iznenadio izostanak reakcije Hurtića na progon ef. Mahića i Dodikove uvrede. Posebno nas u NES-u koji smo izašli iz pregovora o učešću u državnoj vlasti upravo zbog ovakvih kontinuranih napada na državu i ponižavanja Bošnjaka. Zabrinjava i šutnja Dine Konakovića i Edina Forte, koji s Dodikom čine državnu vlast i koji su odgovorni za Bošnjake i u RS-u i u Neumu”, ocijenio je predsjednik NES-a.

On se u svojoj reakciji zapitao da li će Bošnjaci morati kriti da su muslimani…

“Hoće li morati krišom i pognute glave ići u džamije? Hoće li se to morati uskoro izvinjavati i za zločine koji su nad njima počinjeni? Je li to cijena koju Bošnjaci moraju platiti kako bi se ispunila želja nekolicine pojedinaca da zasjednu u ministarsku stolicu i budu dio državne vlasti”, upitao je na kraju Nermin Ogrešević.

Podsjećamo, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić danas su u prostorijama Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održale sastanak sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem. Tema razgovora su bili politički i krivični progon glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu Amira ef. Mahića.

 

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.