Zvizdić: Na djelu je rušenje pravnog poretka, a ne “prenos nadležnosti”

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić smatra da je pogrešno u javnom diskursu koristiti termin “vraćanje prenesenih nadležnosti”.

“Ispravno je govoriti “otimanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine”, jer Ustav BiH predviđa mogućnost uspostavljanja dodatnih nadležnosti, ali ne predviđa postupak bilo kakvog vraćanja istih”, kazao je Zvizdić.

Dodao je da su Oružane snage, OSA, SIPA, UIO, Sud i Tužilaštvo BiH državne institucije koje su uspostavljene zakonima, te da svako ima pravo da u PSBiH predlaže drugačija zakonska rješenja, ali niko u BiH nema pravo da uspostavlja paralelne institucije.

“Zato je na djelu “rušenje pravnog poretka”, a ne “prenos nadležnosti”. Rušenje Ustava BiH je rušenje Dejtonskog sporazuma.

Ideja o tzv. “nezavisnoj RS u okviru BiH” je rušenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH”, istakao je Zvizdić.

Zato, zaključio je, ne postoji opcija “mirnog odcjepljenja”. Postoji samo opcija pune zaštite međunarodno priznate države BiH. To je jasno svima koji poznaju prilike u BiH i regionu, rekao je Zvizdić, saopćeno je iz PSBiH.

Radiosarajevo.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.