HomeNOVOSTIBIHAganović: Želimo mir. Nikada više nećemo dozvoliti Foču, Prijedor, Srebrenicu…

Aganović: Želimo mir. Nikada više nećemo dozvoliti Foču, Prijedor, Srebrenicu…

“Okupili smo se da poručimo međunarodnim i odmaćim institucijama da se hitno odblokira država BiH i da se institucije BiH vrate u ustavno-pravni okvir. Da poručimo da u ovoj zemlji postoje sinovi kćeri koji budno prate svaki korak. Da nećemo dozvoliti ultra nacionalističkim politikama da podrivaju ustavno-pravni poredak BiH i ugrožavaju mir. Iako mi to na neki način imamo na djelu”, rekao je Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI i paraplegičara na današnjem protestu kod OHR-a u Sarajevu.

Na protestima je bio i Fahrudin Mujkić, RVI 100 posto prve grupe koji je u odbrani BiH izgubio vid na oba oka i obje ruke. Kazali su kako žele da građani BiH jasno znaju da će ostati doslijedni borbe za BiH, građansku državu, ravnopravnu za sve ljude dobre volje i poštone.

“Onima kojima država BiH ne odgovara kao građanska i normalna država, imaju pravo da idu gdje hoće. Nema razlaza. Samo se otići može. Kome se ide može spakovati kofere i da ide kuda hoće. Kome se ne živi mirno. Mi želimo mir. Uprkos svemu što smo dožvijeli i preživjeli. Došli smo da poručimo da nikada više nećemo dozvoliti ni sebi niti međunarodnim i domaćim institucijama, da čekamo u redovima za klanje i silovanje, masovne grobnice… Jer ponašanje međunarodnih institucija, pa i OHR podsjeća na mračne 90-e godine kada smo imali Prijedor, Foču, Ahmiće, Srebrenicu, Sarajevo… A imali smo dogovore i na kraju Dejtonski mirovni sporazum nam je ponuđen kada smo mogli odbraniti državu. Sve to razumijemo, ali mi smo ga prihvatili da ljudske žrtve ne padaju, da djeca ne ginu, da ljudi ne ostaju bez ekstremiteta i da konačno ovo sunce ugrije svakog čovjeka”, rekao je Aganović.


Psimo sa zahtjevima međunarodnim i domaćim institucijama
Savez RVI i parapalegičara BiH napisao je pismo međunarodnim i domaćim institucijama u kojima su sadržani zahtjevi koje će predati. Između ostalog, traže da se zaustavi i sankiocniše ultra nacionalistička, ratno huškačka politika i hitno prekine blokada države BiH.
Također, traže da se osiguraju mehanizmi koji će onemogućiti blokiranje države i da se funkcionisanje države BiH vrati u ustavno-pravni okvir.

Traže i da se SAD preuzmu svoje obaveze u punom kapcitetu u kontekstu autentičnog tumačenja i provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i to a se zvaničnom Beogradu i Zagrebu jasno da do znanja kakva je njihova uloga u kontekstu potpisivanja Dejtona.

“Kada je riječ o suverenitetu i teritorijalnom integritetu države BiH, ubuduće da se riječi razgovoro, kompromis i pregovori potpuno isključe, oko toga nema rasprave”, poručili su.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments