HomeNOVOSTIBIHAlija Izetbegović o Caci, heroj ili zI0činac? Moj sin Bakir nije bio...

Alija Izetbegović o Caci, heroj ili zI0činac? Moj sin Bakir nije bio na dženazi

Na godišnjicu zI0čina počinjenih 26.oktobra 1993.godine, kada su ubijene Sarajlije, većinom Srbi, a potom bacane u jamu Kazani, u organizaciji 10.brdske brigade Armije Republike BiH, kojom je komandovao Mušan Topalović Caco podsjećamo na intervju sa prvim predsjednikom Republike BiH i prvim članom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, Alijom Izetbegovićem dat magazinu Dani 2002. godine.

Intervju za magazin Dani uradio je, tadašnji, novinar i urednik Dana, Senad Pećanin.

DANI: Gospodine Izetbegoviću, molim Vas da raščistimo jednu od najvećih mrlja ratnog, herojskog Sarajeva. Siguran sam da i Vi, kao i ja, znate da Mušan Topalović Caco nije ubijen prilikom pokušaja bjekstva, kako glasi zvanična verzija nadležnih organa. Imam dva pitanja: da li ste se Vi saglasili sa prijedlogom da Caco bude ubijen? I drugo, da li je za Vas Caco, s obzirom na tumačenja prisustva Vašeg sina Bakira njegovoj drugoj dženazi, heroj ili zI0činac?

IZETBEGOVIĆ: Jesam odobrio akciju protiv Cace, ali nisam ni naredio ni odobrio da se Caco ubije. Nisam imao niti sada imam razloga da sumnjam u zvaničnu verziju ubistva Cace u pokušaju bjekstva. Ne spadam u ljude koji bi mogli narediti da se neko ubije. Sretan sam što na duši ne nosim tu vrstu tereta. Iskreno rečeno, nisam puno ni tragao za nekom drugom istinom u Cacinom slučaju. Šta bih radio sa drugačijom istinom u onim prilikama, a Caco je noć ranije zaklao devet naših policajaca i vojnika. Šta bih radio sa istinom da je namjerno ubijen? A što se tiče pitanja šta je Caco bio – heroj ili zI0činac, bio je i jedno i drugo, isprva heroj, kasnije zI0činac. I još nešto: moj sin Bakir nije bio na Cacinoj dženazi. Tu dezinformaciju ste već jednom ranije iznijeli. Ispravite je.

Precizan broj ubijenih Sarajlija u akciji Cacine jedinice nikada nije tačno utvrđen. Mušan Topalović je ubijen istog dana. Četrnaest pripadnika 10. brdske brigade, kojom je komandovao, procesuirano je pred Vojnim sudom u Sarajevu prije svega zbog ubistva srpskih civila na Kazanima i osuđeni su na kazne zatvora u trajanju od deset mjeseci do šest godina.

Danas su članovi „Zelenih beretki“ među čituljama objavli i sjećanje na Mušana Topalovića Cacu te najavili obilježavanje „28.godina od ubistva komandanta BOSNA-E, Mušana Topalovića Cace na Šehidskom mezarju Kovači.“

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments