HomeNOVOSTIBIHAmerički čovjek za Balkan: Sankcije nisu rješenje, ali jesu izbori

Američki čovjek za Balkan: Sankcije nisu rješenje, ali jesu izbori

Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, poručio je u utorak da je još od vremena predsjednika Billa Clintona američka politika prema Zapadnom Balkanu konzistentna, ali da se sadašnja administracija razlikuje od prethodnih po tome što želi da se promjene u ovom regionu dogode što prije.

Svih šest zemalja Zapadnog Balkana treba da budu dio Evrpske unije i to što prije, poručio je Escobar učestvujući posredstvom video linka u radu danas otvorenog, 11. po redu Beogradskog bezbjednosnog foruma.

On je istakao da su zemlje regiona pokretač razvoja i da zemlje članice EU ne treba da se plaše rizika, već da njihovo priključenje posmatraju kao veliku priliku. Jedan od velikih problema je što se na ovaj region gleda kroz prizmu devedesetih godina, dok Amerika Zapadni Balkan gleda kroz prizmu 21. vijeka, rekao je Escobar i upozorio i na probleme koji ovdje postoje.

To je prije svega koncentracija moći u političkim partijama i povezanost ekonomskih prihoda sa partijama, nastavio je Escobar i dodao da su ljudi u komentarima poslije intervjua koji je dao Al Jazeeri izrazili razočarenje što Amerika ne postavlja svoje ljude u zemlje regiona ili što ne uvodi sankcije.

“To će biti oruđe koje ćemo koristiti, ali to nije primarno oruđe. Čak i da upotrijebimo sankcije ili druge mjere, to nije rješenje za Balkan. Izbori su rješenje. Rješenje je motivisanje građana, uključivanje javnosti u politički prostor. Da političari shvate da treba da otvore medije, da otvore dijalog za civilnim društvom i opozicijom”, naglasio je Escobar.

Opširnije pročitajte na Glasu Amerike.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments