HomeNOVOSTIREGION"BANJA LUKA ODGOVARA SARAJEVU NA KRAĐU IDENTITETA TVRTKU I KOTROMANIĆU!" Gradonačelnik BL...

“BANJA LUKA ODGOVARA SARAJEVU NA KRAĐU IDENTITETA TVRTKU I KOTROMANIĆU!” Gradonačelnik BL otkrio: Preimenovaće ulicu u njegovo ime

Nakon što je nedavno izgrađen u Sarajevu, spomenik kralju Stefanu Tvrtku Prvom Kotromaniću izazvao je različite reakcije i polemike u javnosti.

Povelja Kulina bana upisana je 29. kolovoza prije 834 godine i najstariji je sačuvani diplomatski dokument koji je napisan narodnim srpskim jezikom iz Bosne. U znak sjećanja na ovu obljetnicu, tijekom noći je postavljena statua kralja Stefana Tvrtka Prvog Kotromanića preko puta Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Stefan Tvrtko I Kotromanić, inauguralni ban i kasniji kralj srednjovjekovne Bosne, često se prikazuje u povijesnim zapisima i na freskama kako drži križ ili stoji ispred crkve Svetog Spasa iz Mileševe. Međutim, na sarajevskom spomeniku posvećenom njemu izostavljeni su značajni detalji poput križa i njegove titule Nemanjića. Nedostatak tih detalja naveo je mnoge na pitanje je li to bilo namjerno ili puka slučajnost.

Draško Stanivuković, inače gradonačelnik Banje Luke, u jutarnjem prilogu na televiziji Kurir iznio je svoje mišljenje o spomeniku Kotromaniću koji se nalazi u srcu Sarajeva.

Proces izgradnje spomenika je dugotrajan posao. U Sarajevu su pripreme trajale nepoznato dugo. U više gradova u Federaciji BiH obilježavanje Tvrtka Kotromanića obilježava se latiničnim pismom, što je praksa koja je u suprotnosti s tadašnjim srpskim vladarima. Osim toga, spomenik se naziva bosanskim, iako identitet Bošnjaka u to doba nije postojao, navodi Stanivuković.

Na jednom događaju u Banjoj Luci, gdje se okupilo oko 300 ljudi, dao sam izjavu da će Kulinov ban biti uručen Banjoj Luci uz njegovu povelju. Početni izraz Povelje “u ime oca i sina” napisan je ćirilicom i to je sve što treba reći. Kad su to čuli, srpski narod koji je bio prisutan doveo je u pitanje moj izbor. Onima koji se redovito ne bave poviješću i činjeničnim informacijama, moguće je promatrati povijest kroz fizičke spomenike i pisane članke, u konačnici krivo prisvajajući ono što im je nametnuto. Stanivuković je naglasio da ovakvo ponašanje predstavlja krađu identiteta.

Odluka o promjeni naziva Gajeve ulice u ulicu Kotromanića u Banjoj Luci donesena je s razlogom. Novi naziv odaje počast Kulinom banu i njegovoj Povelji, čime ulica sada počinje. Trg, plato i pješačka zona kulminirati će na Trgu Tvrtka Prvog Kotromanića, gdje će stajati njegov kip na konju s križem i drugi simboli njegove vladavine. Iako svatko ima pravo na vlastite emocije, slobodni smo odlučiti ne prepustiti svoje naslijeđe, identitet i povijest nikome drugome.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments