HomeNOVOSTIBIHBh. intelektualci od SAD traže hitno djelovanje na Zapadnom Balkanu

Bh. intelektualci od SAD traže hitno djelovanje na Zapadnom Balkanu

Intelektualci bosanskohercegovačkog porijekla koji djeluju u Sjedinjenim Državama obratili su se državnom sekretaru SAD Antony Blinkenu, zahtijevajući hitno djelovanje Sjedinjenih Država na Zapadnom Balkanu prije nego što, kako su rekli, “Europa u snu ušeta u novi rat.” Zahtijevaju sankcije i SAD i EU za one koji negiraju genocid i revidiraju historiju, te pojačano NATO prisustvo na granici između BiH i Srbije.

“Obraćamo Vam se u ime Bosansko-američke akademije nauka i umjetnosti, organizacije koja okuplja preko 250 univerzitetskih profesora, naučnika i istražitelja, ljekara, umjetnika i književnika, koji su našli utočište i postigli ogroman akademski uspjeh i javno su priznati u Sjedinjenim Država, i Sjevernoj Americi tokom i nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji tokom 1990-ih godina. Pišemo Vam kao zabrinuti građani SAD, ali i kao učenjaci koji su još privrženi domovini Bosni i Hercegovini. Pišemo jer, ponovo baš kao i tokom 1990-ih, prijetnje suverenitetu BiH i političko odbijanje njenog multietničkog tkiva predstavlja potencijalno nasilan izazov za živote i egzistenciju građana na Zapadnom Balkanu, ali i za budućnost Europe i transatlantske odnose”, navodi se u otvorenom pismu organizacije.

“Pišemo Vam, sekretaru Blinken, kako bi Vas pozvali da djelujete prije nego što Europa ‘u snu ušeta’ u još jedan rat. Uprkos očitim političkim provokacijama i djelima koje podrivaju kompleksnu institucionalnu strukturu izgrađenu na Dejtonskom mirovnom sporazumu, srpski ali i hrvatski etnonacionalistički lideri u Bosni i Hercegovini se i dalje prihvataju kao pregovarački partneri a njihovi secesionistički i ekspanzionistički snovi se ohrabruju”, upozoravaju intelektualci.

Naveli su kako član Predjedništva BIH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik stvara separatističku vojsku Republike Srpske, Srbija koristi Inicijativu ‘Otvoreni Balkan’ kao “paravan za transfer oružja Dodiku”.

“Dragan Čović se otvoreno zalaže za ‘treći entitet’ u Bosni i Hercegovini. A političari u Zagrebu su sada ujedinjeni iza revizionističke historije Drugog svjetskog rata i transparentnog tretmana ‘hrvatske Hercegovine’ kao dijela vlastite države. Bošnjačko liderstvo je slabo i, još jednom, nenaoružano i ovisno o vanjskoj podršci”, dodaje se u pismu.

Upozoravaju kako se radi o istoj političkoj dinamici koja je dovela do rata 1992. godine, i dodaje kako se ista osnažuje kroz kombinaciju zanemarivanja od strane EU i geopolitičko uplitanje Rusije i Kine.

Na kraju su poručili kako razumiju “osjetljivu poziciju” koju Sjedinjene Države trenutno imaju i na domaćem i međunarodnom planu u ovom političkom momentu, ali kako je vrijeme da se spriječi da gorepomenuti snovi pretvore u noćnu moru.

“Bosna i Hercegovina se može reorganizirati prema demokratskim principima multietničkog građanstva umjesto segregacijskih principa etnoteritorijalne podjele. Zaustavljajući segregaciju BiH, poslali biste jak signal da će rasizam i bjelačka nadmoć biti zaustavljeni bilo gdje drugo”, zaključuju.

Pozvali su američkog dužnosnika da uze u obzir slijedeće mjere: nametanje sankcija za korumpirane lidere koji propituju bh. suverenitet i ustavni poredak, te da pozovu Europsku uniju da učini isto; izoliranje i sankcioniranje političkih lidera koji se upuste u negiranje genocida i revidiranje historije; podrška vođama civilnog društva koji se decenijama aktivno bore protiv etnonacionalističkih tenencija; slanje najboljeg diplomatskog tima SAD u regiju; pojačati predanost SAD u NATO misijama na Zapadnom Balkanu i zaštita poroznih granica između Srbije i BiH s dodatnim NATO trupama; prioritiziranje mira i sigurnosti BiH u javnom nastupima i molba predsjedniku Bidenu da učini isto.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments