HomeNOVOSTIBIHBilčik odbio osuditi Vučića zbog čuvanja murala Ratka Mladića

Bilčik odbio osuditi Vučića zbog čuvanja murala Ratka Mladića

Vladimir Bilčik, zastupnik Evropskog parlamenta i specijalni izvjestilac tog tijela za Srbiju, odbio je potpisati saopćenje europarlamentaraca koji su jučer osudili vlast u Srbiji i predsjednika Aleksandra Vučića zbog zaštite murala posvećenog ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Prema riječima izvora Nove.rs iz Evropskog parlamenta, Bilčiku je ponuđeno da potpiše saopćenje u kom se jasno i direktno osuđuje to što u Srbiji, zemlji kandidatu za članstvo u EU, policija čuva mural Ratku Mladiću.

U saopćenju, između ostalog, piše da se murali Ratka Mladića, generala bosanskih Srba, osuđenog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i genocid u Srebrenici pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i osoba sličnih njemu, nalaze širom Srbije.

“Odbrana murala je još jedan primjer šta Vlada Srbije i predsjednik Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji i regionalnoj saradnji. Još jednom su srpske vlasti i najviši srpski politički zvaničnici eklatantno pokazali da ne poštuju međunarodnu pravdu i njene presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova”, navodi se.

Za sada nije poznato iz kojeg je razloga Bilčik odbio potpisati saopćenje, međutim, upućeni iz EP sugerišu na to da je izvjestilac za Srbiju ujedno i dio Evropske narodne partije (EPP), čiji je pridruženi član SNS.

Bilčik je nedavno bio angažovan kao jedan od pokrovitelja međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije, koji je okončan Sporazumom o izbornim uslovima, koji dobar dio stranaka nasuprot vlasti nije prihvatio. Istovremeno, Bilčikov angažman opozicija je ocijenila kao razočaravajući.

Podsjetimo, na primjedbe da je radni dokument o izbornim uslovima u Srbiji nastao u saradnji sa srpskim vlastima, a na štetu opozicije, Bilčik rekao je ranije za N1 rekao da odbija da ga uvuku u domaće političke obračune.

“Mi predstavljamo Evropski parlament, pomažemo dijalog i pažljivo smo slušali svakoga, dokument je plod teškog rada”, istakao je Bilčik.

On je tada dodao da je napravljen “solidan dokument”, a na direktno pitanje da li bi učestvovao na izborima da je opozicija u Srbiji – odgovorio je potvrdno.

Iz opozicije ubrzo je stigla reakcija da zastupnik EP ne bi izdržao u Srbiji da se tri dana bavi politikom kao opozicionar.

Očekivano, Bilčikovu izjavu predstavnici opozicije nisu dočekali blagonaklono, ističući da bi voljeli vidjeti kako bi se zastupnik EP izborio sa ovakvim izbornim uslovima, uz poruku da su uvjereni kako bi poslije tri dana bavljenja politikom pobjegao iz Srbije.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments