HomeNOVOSTIBIHBREAKING: Edin Vranj pušten iz pritvora

BREAKING: Edin Vranj pušten iz pritvora

Edin Vranj je pušten iz pritvora. Ovu informaciju na zvaničnom Twitter profilu objavila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

“Pozdravljamo ovu odluku. Saradnja tužilaštva u procesuiranju ratnih z**čina je neophodna za normalizaciju. U tom pravcu očekujemo postupanje i u slučajevima Osmanović i Mujanović! Vrijeme je da u regionalnoj saradnji pređemo sa riječi na dijela”, poručila je Turković.

https://twitter.com/BiseraTurkovic/status/1450123842295406604?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1450123842295406604%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fba.n1info.com%2Fvijesti%2Fedin-vranj-pusten-iz-pritvora%2F

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučič rekao je nedavno da je inicijativa Srbije da Bosni i Hercegovini ustupi predmete protiv državljana BiH za ratne z**čine zapravo jednostrani čin prijateljstva i poruka mira i saradnje, te da u vezi sa tim u Srbiji više ne postoje tajne optužnice.

“To je naša jednostrana inicijativa. Naši tužioci razgovaraće sa tužiocima iz BiH, ali mi želimo da pošaljemo poruku mira i saradnje ljudima u BiH, prije svega Bošnjacima i pojedinim Hrvatima”, rekao je Vučić novinarima u Pančevu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin također je istakao da se 26 državljana BiH nalazi na optužnicama pravosudnih organa u Srbiji zbog ratnih z**čina počinjenih nad Srbima i da je Srbija spremna da te predmete ustupi pravosudnim organima BiH, koje će “imati priliku da pokažu kako izgleda njihova pravda i da li će neko biti i osuđen”.

Sredinom prošle sedmice Tužilaštvo za ratne z**čine Srbije podiglo je optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni z**čin protiv ratnih za**bljenika.

Optužnica je uslijedila vrlo brzo – mjesec dana nakon njegovog iznenadnog hapšenja na graničnom prelazu Uvac. Pravosuđe Srbije tereti ga za ratne z**čine počinjene u Goraždu tokom 1993. i 1994. godine. To je Vranj saznao tek hapšenjem. Iako je njegov eventulano sporni ratni dosije, prethodno ‘pročešljan’, bio potpuno čist, s obzirom da je sve do penzije bio visokopozicioniran p**icijski zvaničnik – prvi čovjek Odjela za organizovani kriminal i međukantonalni kriminal Federalnog MUP-a.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments