HomeNOVOSTIBIHČović: Dodik nije destabilizirajući faktor u BiH

Čović: Dodik nije destabilizirajući faktor u BiH

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, izjavio je večeras da Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nije destabilizirajući faktor u BiH, ističući da je mnogo izvorišta nesporazuma u BiH i da se odnosi moraju sagledati detaljnije.

“Kada je u pitanju gospodin Dodik, njegov neuobičajen izraz, može se nekome svidjeti ili ne, ali njega podržava najveći broj predstavnika srpskog naroda u BiH”, rekao je Čović za HRT.

Na pitanje da li su njegov jučerašnji sastanak u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sastanak Dodika sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem u Zagrebu zajednička inicijativa da se odnosi u BiH promijene na bolje, Čović je rekao da nema nikakve koordinisane aktivnosti.

Čović kaže da je njegov radni ručak u Beogradu sa predsjednikom Srbije dogovoren prije mjesec dana kako bi malo sadržajnije razgovarali, te da je na sličan način Milanović pozvao Dodika.

“Razgovarali smo o tome kako stabilizovati situaciju u BiH u kojoj je najizraženija kriza od Dejtonskog sporazuma do danas. Čini mi se da razgovori nemaju alternativu i da ćemo morati još intenzivnije razgovarati”, rekao je Čović.

On je naveo da će sa predsjednikom Srbije ubrzo razgovarati i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je već razgovarao sa Milanovićem.

“Razgovori trebaju biti još dinamičniji i da pokušamo stvoriti ambijent da profunkcioniše vlast i da riješimo ključne reformske probleme”, dodao je Čović.

On je istakao da osnova rješenja mora biti Ustav BiH, te da sve ono što će ubuduće biti rađeno mora biti u skladu sa uspostavljenim mehanizmom koordinacije.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments