HomeNOVOSTIBIHCvijanović glasala protiv zakona o gasu na nivou države

Cvijanović glasala protiv zakona o gasu na nivou države

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović glasala je na današnjoj sjednici Predsjedništva protiv tačke koja se bavi preporukama za izradu i usvajanje zakona o gasu BiH.

Članovi Predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić glasali su u korist inicijative da se Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH predloži i usvoji zakon o gasu.

“I tokom ove tačke iskazali smo neslaganja oko određenih tema. Predsjedništvo može da daje preporuke ove vrste, ali mi smo pokazali da imamo različite stavove o tome. Stav Republike Srpske jeste da je energetika u nadležnosti entiteta, dakle Republike Srpske”, rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, prenosi RTRS.

Ona je navela da je Republika Srpska donijela Zakon o energetici, koji je usklađen sa odredbama Trećeg energetskog paketa, te usvojila Strategiju energetike, dok FBiH još uvijek funkcioniše na osnovu uredbe.

“FBiH nikad nije htjela da donese zakon o energetici, upravo da bi se došlo u ovakvu situaciju da se forsira donošenje takvog zakonskog rješenja na nivou BiH”, rekla je Cvijanović.

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je 7. februara ove godine u zvaničnu proceduru preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu Bosne i Hercegovine.

Centralno mjesto u prijedlogu Bećirovića ima ukidanje neustavnih entitetskih regulatora i uspostava državnog regulatora za oblast prirodnog gasa sa adekvatnim ovlastima i instrumentima za njihovu provedbu.

Predmetni prijedlog se bazira na odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, preuzetim obavezama prema EU i Energetskoj zajednici, a sa ciljem uspostave jasnih pravila u sektoru prirodnog gasa i razvoja tržišta i konkurencije u skladu sa važećim energetskim paketima EU.

n1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments