HomeNOVOSTIBIH"DAJ BOŽE ŠĆERI DA TE PAŠA UZME": Profesor Ćurak pojasnio na čemu...

“DAJ BOŽE ŠĆERI DA TE PAŠA UZME”: Profesor Ćurak pojasnio na čemu Dodik jaše i kako se EU poigrava sa BiH

Ćurak kaže da bi volio kada bi EU uvela sedam dana dejtonske države u EU i pojašnjava šta bi to značilo

Nažalost, uz sav optimizam, moramo konstatirati da je BiH u proteklih 10 godina debelo otišla u minus, kaže Nerzuk Ćurak, doktor političkih nauka i profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

-Stanje je zaista gore. Ko tvrdi drugačije morao bi da podastre argumente, ali nažalost mislim da ih može samo izmisliti. Da smo mi država kompetencije, meritokracije, znanja, etičkog imperativa onda bi vrlo komplikovana politička struktura države se u određenoj mjeri lakše transformirala, lakše bi se mijenjala u smjeru izgradnje neke respektabilne političke zajednice u kojoj su građani zadovoljni svojim životom i zbog toga isijavaju jednu odanost prema toj državi. Budući da je ovo država u kojoj je zaista neznanje, nesposobnost kriterij vertikalne promocije mi nažalost imamo korumpiranu državu koja je bogom data za najgore među ljudima. Zato imamo vladavinu kakistokracije, vladavinu najgorih. Naprosto, ovaj sistem kao da je rođen za vladavinu najgorih, kazao je prof. Ćurak koji je mišljenja da je institucionalni dizajn dejtonske države proklet.

-Mislim na činjenicu da je naprosto država zarobljena, neupravljiva, nehijerarhizirana i u tom smislu proces donošenja odluka gotovo da nikoga ne obavezuje. Naročito u odnosima entiteta, naročito entiteta Republika Srpska prema Bosni i Hercegovini kao državi, ali sa Federacijom je ista stvar, jer veći državni kapacitet kao da tvore ta dva kvazi državna entiteta, nego sama država BiH. Rekao bih da u takvoj državi, imajući u vidu naslijeđe posljednjeg rata, očekivati konsenzualnu odluku koja je sa stanovišta univerzalne ljudskosti nešto najbolje što se treba desiti jednom društvu, se nažalost pokazalo nemogućim. I onda je visoki predstavnik, a ja njega tretiram kao unutrašnjeg elementa dejtonske države, morao da donese zakon koji je izazvao jednu nevjerovatnu krizu u zemlji. Ali ja mislim da je to jedan od najvažnijih zakona za BiH zato što testira našu ljudskost i stvara minimalne početne inicijalne uvjete da se o najtežim pitanjima, koja ustvari blokiraju izgradnju zajedničkog života u našoj zemlji, postepeno počne razgovarati.

DODIK SJAJNO POIZVODI VANREDNO STANJE
-Vidite da je i gospodin Schmidt u svojim javnim istupima naglasio da je glavno čime će se on baviti u zemlji da se napravi funkcionalna država. Vidite da je to sinhronizirano sa SAD-om čiji izaslanici takođe govore o tome da ono što se može u ovom momentu uraditi da se stvore uvjeti za funkcionalniju državu. Milorad Dodik jedino što ne želi je funkcionalna država i on proizvodi krize da ne bi došlo do proizvodnje uvjeta koji vode ka funkcionalnoj državi. I on to radi sjajno zato što uvijek spušta ljestvicu niže. Čime se sada bave politički akteri? Njegovom blokadom. Ne bavimo se izgradnjom države, ispunjavanjem 14 uvjeta, ne bavimo se onim što jeste funkcionalnost države, nego se bavimo onim što onemogućuje funkcionalnost države. I tako uvijek ostajemo na nivou niže jer je jedini cilj da se ne dovede do funkcionalne države, poručuje on.

Navodi da Dodik jaše na talasu permanentne proizvodnje vanrednog stanja.

-BiH je uvijek u vanrednom stanju. Dok god zaista imamo visokog predstavnik kao suverena mi smo u nekoj vrsti vanrednog stanja. To Dodiku odgovara. Ja mislim da on ne govori istinu sa ovom svojom borbom da ode visoki predstavnik. Njemu odgovara prisustvo visokog predstavnika koji ništa ne može da uradi. Jer to je to vanredno stanje koje blokira izgradnju funkcionalne države. Kad BiH krene da se izgrađuje to je nezaustavljiv proces i mi konačno postajemo država i on to ne želi. To je ta granica u kojoj on ne želi da prestane proizvodnja vanrednog stanja. Jašući na takvom talasu, budući da on ima najveći eros za bavljenje politikom u ovoj zemlji, on opstaje na vlasti. On naprosto, bez obzira i na tu snažnu opoziciju u RS-u, ali opoziciju za republičkosrpska pitanja, on opstaje i nažalost pri tome ima opoziciju koja nije pokazala ništa novo. Dakle, gospodin Dodik i sva politička vlast u RS-u decenijama proizvode lažnu, mitsku, bajkoliku koncepciju entiteta kao države. I onda je narod u to uvjeren. I kada onda Ustavni sud BiH donese jednu, drugu, treću odluku koja pokazuje pravi status RS-a, onda građanstvo biva šokirano, poručuje.

O informacijama da EU i SAD imaju spisak domaćih i regionalnih političara koji će biti sankcionisani, kaže: “Daj Bože šćeri da te paša uzme. Takva odluka jeste najavljena od strane američke administracije, ali ja nisam siguran. Američka administracija bi htjela da ima koncenzus oko toga sa EU i nisam siguran da unutar ovakve EU, u kojoj su osnažile desne strukture, se može postići konsenzus o kažnjavanju tih ključnih aktera. Ako se to desi, to će biti od najboljih poteza u posljednjih nekoliko godina.”

ODNOS HRVATSKE I SRBIJE PREMA BIH
-On nije dobar i nije opravdan. Gospodin Milanović koji je doživio neku nevjerovatnu transformaciju, u ovom momentu je dobro što je on predsjednik. Da je premijer, imajući u vidu njegov temperament, mislim da bi danas BiH i Hrvatska bili u vrlo konfliktnoj situaciji. Što se tiče Srbije, Srbija je remetilački faktor na Balkanu, bojim se reći trajni remetilački faktor na Balkanu, zemlja koja uopšte ne posjeduje unutrašnju snagu da se suoči sa sopstvenim demonima, iako je istovremeno Srbija zemlja u kojoj imate recimo najbolje ljude koji na najodgovorniji, najbolji način govore o tome šta je Srbija napravila Bosni, ali oni su nažalost autsajderi. Dakle, nacionalistička Srbija predvođena opasnim Aleksandrom Vučićem ustvari BiH zaista vidi kao dio famoznog srpskog sveta. U njihovim mislila je to velika Srbija. U političkom realitetu ne. Ali politički realitet je ono što radi gospodin Dodik, ne izgrađivati funkcionalnu državu jer je funkcionalna država kraj svih naših kvazi imperijalnih snova, podcrtao je Ćurak.

Ćurak kaže da bi volio kada bi EU uvela sedam dana dejtonske države u EU.

-I da sve zemlje EU funkcioniraju sedam dana po principima današnje BiH. Neupravljivost BiH bi bila ista i u drugim državama, ali te druge države, odnosno međunarodna zajednica kažu Bosni i Hercegovini da treba sve sama da riješi, oni su tu da pomognu, da sekundiraju itd. Naravno, najveća odgovornost je na domaćim etnonacionalističkim elitama, ali kada vi konstituirate politički dizajn jedne države koji je naprosto neupravljiv i onda govorite da ta neupravljivost treba sama sobom da funkcionira, imate ono što imamo – 26 godina statične države koja ustvari samo miruje u lažnom kretanju. To je ono što nažalost želi, prije svega, gospodin Dodik i oni koji ovako ili onako stoje iza njega.”

Na pitanje da li se EU poigrala sa BiH, Ćurak odgovara: “Da, zaista se poigrava. Ja sam davno napisao da je proces priključenja BiH EU proces priključenja bez priključenja. Odnosno da je to proces u kome će se od BiH tražiti da ispunjava uvjete koji su potrebni za ulazak u EU, a da je taj ulazak daleko svjetlosnim godinama i pitanje je da li će se desiti. To nije loše jer mi treba da ispunimo uvjete potrebne za u EU, ne zbog EU nego da budemo bolje društvo, da budemo jedno institucionalno normativno društvo u kome imamo vladavinu zakona, a ne vladavinu ljudi. Međutim, pitanje je da li EU u koju mi treba da uđemo, hoće li to biti ta dobra, kosmopolitska unija ili će to biti neka nova mreža nacionalističkih kartela koji ne žele ni da vide BiH u svome društvu, piše Federalna.ba.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments