HomeNOVOSTIBIHDenis Bećirović se žurno i jako silovito obrušio na Aleksandra Vučića: “Nema...

Denis Bećirović se žurno i jako silovito obrušio na Aleksandra Vučića: “Nema paralele između Kosova i bilo kojeg dijela nedjeljive BiH!”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć, gostujući na televiziji B92, poručio da je “pred Srbijom težak period zbog Kosova i Republike Srpske”.

– Državni predstavnici Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici međunarodne zajednice, moraju Vučiću poslati jasnu poruku da Kosovo i bh. entitet RS ne mogu nikako stati u istu rečenicu – kaže Denis Bećirović, delegat u Domu naroda BiH i potpredsjednik SDP-a BiH.

Dodaje da je nedopustivo i neutemeljeno praviti bilo kakvu paralelu između Kosova i bh. entiteta RS.

– Vučić bi morao znati da je Kosovo bilo autonomna pokrajina unutar jugoslovenskog federalizma i da je imalo svoje predstavnike u najvišim institucijama bivše Jugoslavije. Vučić treba zapamtiti za sva vremena da neće Bosna i Hercegovina plaćati ceh pogrešne srbijanske politike koja je na Kosovu sistematski kršila prava Albanaca, kao i činila i brojne z**čine i masovno protjerivanje albanskog stanovništva, navodi Bećirović u svojoj reakciji, i dodaje:

“S druge strane, bh. entitet RS nije postojao ni u Jugoslaviji ni u Bosni i Hercegovini sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kada je pozicioniran kao entitet u nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi Bosni i Hercegovini.”

Bećirović ističe da bi za Vučića, također, bilo korisno da ne zaboravi da su najviši politički i vojni vrh bh. entiteta RS osuđeni na najvišim svjetskim sudovima za ge**cid, z**čine protiv čovječnosti i druge z**čine, a Srbija da nije spriječila ge**cid, iako je to bila dužna prema zvaničnim konvencijama Ujedinjenih nacija.

– Zbog toga, kao i zbog brojnih drugih razloga, zvaničnici Srbije moraju znati da nemaju ni moralno, ni pravno, ni političko, ni historijsko pravo da na bilo koji način i u bilo kojem kontekstu povezuju Kosovo s bilo kojim nedjeljivim dijelom Bosne i Hercegovine – zaključuje Bećirović.

bhdijaspora.net

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments