HomeNOVOSTIBIHDodik: Do kraja mjeseca odluka o povlačenju saglasnosti za Oružane snage BiH,...

Dodik: Do kraja mjeseca odluka o povlačenju saglasnosti za Oružane snage BiH, granice, poreze…

Inače, podsjetimo da su ovi zakoni usvojeni u Parlamentu BiH a ne u NSRS-u, pa samim tim NSRS ne može izmijeniti ove propise.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će do kraja oktobra ili najkasnije u prvoj sedmici novembra Republika Srpska ući u proces donošenja odluka u Narodnoj skupštini RS-a “o povlačenju saglasnosti na vojsku i ostalo”, te da je rukovodstvo RS-a spremno za posljedice tih zahvata.

“Mi ćemo do kraja ovog mjeseca, najkasnije u prvoj sedmici sljedećeg mjeseca, ući sa obimnim dnevnim redom koji će ići za tim da se povuče saglasnost sa vojske, indirektnih poreza koji po Ustavu BiH pripadaju Republici Srpskoj, čak i granice, odnosno upravljanje granicama na prostoru Republike Srpske pripada RS-u, a ne BiH”, rekao je danas Dodik na skupu u Beogradu “Sloboda i samostalnost Republike Srpske”.

Dodik je naglasio da je “veoma zahvalan svojim koalicionim partnerima koji podržavaju ovakvu politiku”. Navodeći da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće “izmišljeno kao mjesto odluke i imenovanja svih sudija u BiH”, Dodik je rekao da će RS vratiti i te ingerencije u nadležnost pravosuđa Republike Srpske.

“Onda ćemo ukinuti i zabraniti rad SIPA-e na prostoru Republike Srpske, rad OSA-e na prostoru RS-a, odbacit ćemo sve nametnute zakone koje je bilo koji visoki predstavnik donio u prošlosti”, istakao je Dodik, prenosi Srna.

Inače, podsjetimo da su ovi zakoni usvojeni u Parlamentu BiH a ne u NSRS-u, pa samim tim NSRS ne može izmijeniti ove propise.

Dodik je rekao i da je “nekadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch nametnuo Vijeće naroda Republici Srpskoj, iako to nije predviđeno ni Dejtonom ni Ustavom BiH”, te ocijenio da se “vidi geneza tih nametnutih odluka koja je išla za tim da se sruši RS, a vrhunac je nametnuta odluka o šumama da pripadaju BiH”.

“Ukinut ćemo rješenje da postoji Vijeće naroda u Republici Srpskoj, to je obiman zahvat koji će izazvati reakcije, ali mi, koji vodimo danas Republiku Srpsku, spremni smo za taj zahvat i za posljedice tog zahvata”, rekao je Dodik.

Dodao je da će donijeti odluku da se SIPA povuče sa prostora Republike Srpske.

Dat ćemo rok, a ako to ne bude, mi ćemo morati da upotrijebimo ono što država ima. Ja sam političar koji nikada nisam krio svoje namjere. Politička saglasnost za to postoji i vjerujem da je stvoren kontekst da to tako ide”, rekao je Dodik.

Face

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments