HomeNOVOSTIBIHDodik pisao njemačkom ministru: One koji prizivaju sukobe ne tražite u RS

Dodik pisao njemačkom ministru: One koji prizivaju sukobe ne tražite u RS

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine istakao je da se Heiko Maas, kao ministar vanjskih poslova jedne tako važne države kao što je Njemačka, nije potrudio “utvrditi činjenično stanje o uzrocima i prirodi političke krize u BiH, što mu je bila obaveza, već je svoje stavove formirao na osnovu glasina, što njegove javne istupe čini neozbiljnim”.

“Uvaženi ministre, interpretacijama pogrešnih informacija, Vi nanosite nepravdu Republici Srpskoj. Nepravdu nanosite i svojoj državi, koja kao malo koja u svijetu ima i načine i sredstva da se upozna o činjenicama u BiH i aktuelnoj političkoj krizi”, istakao je Dodik u pismu upućenom Maasu, dodavši da su ga njegovi istupi u posljednje vrijeme ponukali da mu se obrati.

Dodik je rekao Maasu da kriza u BiH nije izazvana, kako to on tvrdi, “politikama koje se vode u Republici Srpskoj”.

“Kriza je rezultat činjenice da Ustav BiH nije poštovan punih 26 godina i da je takvo neustavno ponašanje BiH dovelo u ćorsokak. Zamislite da samo jedan dan samo neko pokuša da ne poštuje ustav Njemačke!?”, naveo je Dodik u pismu.

On je naglasio da se Republika Srpska svih prethodnih godina zalaže za mir, jer je rat iz 90-ih godina prošlog vijeka koštao tako i toliko da sebi ne može dozvoliti nove sukobe.

“Srbi, kao narod iz dva svjetska rata u kojima smo mi i vi bili na suprotnim stranama, preživjeli su genocid i etničko čišćenje od kojih se nismo oporavili ni do danas. Zato, uvaženi ministre, one koji pominju sukobe i prizivaju sukobe – ne tražite u Republici Srpskoj”, poručio je Dodik njemačkom ministru.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska sastavni dio BiH i to niko ne spori, niti postoje ni javni ni tajni planovi za secesiju od BiH, kako se to, kako je naveo, tvrdi sa medijskih, ali i političkih adresa pojedinih zemalja.

“Mi se borimo za teritorijalni integritet BiH i njen vanjski suverenitet, kako je i zapisano u Ustavu BiH, odnosno Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma i ne radimo apsolutno ništa što nije propisano najvišim pravnim aktom u BiH. Kada kažete da nećete sjediti skrštenih ruku i da pratitite, kako kažete, ‘neodgovornu politiku u Republici Srpskoj’, moram Vas podsjetiti da svaki put kada Njemačka nije sjedila skrštenih ruku, Srbi su na ovim prostorima izgubili trećinu svog stanovništva”, konstatovao je Dodik.

Pozvao je Maasa da “sa više pažnje postupa i govori o Srbima i Republici Srpskoj, jer ga i historija njihovih odnosa, kao i funkcija na kojoj se trenutno nalazi obavezuje da budete pažljiviji”.

“Kao ministra vanjskih poslova Njemačke pozivam Vas da istinito informišete svoju Vladu o događajima u BiH. Ukoliko to ne uradite Vi, mi ćemo učiniti sve da kabinet kancelarke Angele Merkel dobije sve potrebne i tačne informacije”, poručio je Dodik u pismu upućenom Maasu.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments