HomeNOVOSTIBIHDODIK SE VRATIO IZ BEOGRADA I RAZGOVARAO SA HELGOM MARIOM SCHMID: "Bosna...

DODIK SE VRATIO IZ BEOGRADA I RAZGOVARAO SA HELGOM MARIOM SCHMID: “Bosna i Hercegovina može da funkcioniše…”

Zahvalio je na pomoći koju je OSCE pružao sve ove godine u BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Republika Srpska posvećena miru i poštovanju Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da očekuje to i od drugih.

Dodik je na večerašnjem sastanku sa generalnim sekretarom OSCE-a Helgom Mariom Schmid u Sarajevu naglasio da Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, te da nema plan za otcjepljenje, prenosi Srna.

“U BiH, kada je riječ o Republici Srpskoj, ne postoji nikakvo ugrožavanje mira. Mi poštujemo Ustav i ustavno uređenje BiH, ali smo protiv pravnog nasilja, neustavne BiH, nametanja zakona i miješanja stranaca. BiH može da funkcioniše, ali odluke treba da donose domaći političari konsenzusom, bez miješanja sa strane”, naveo je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska želi da doprinese stabilnosti i funkcionalnosti BiH, posvećena je njenom evropskom putu, ali u skladu sa Ustavom i demokratskim principima, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Zahvalio je na pomoći koju je OSCE pružao sve ove godine u BiH i izrazio uvjerenje u nastavak dobre saradnje.

Schmidova je zahvalila Dodiku na lijepim riječima o radu i djelovanju OSCE-a u BiH.

Ona je ukazala na potrebu sprovođenja ključnih reformi u BiH, što se posebno odnosi na izbornu reformu u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno posvetiti se ekonomskom jačanju i razvoju BiH, kao i privlačenju investicija što se omogućiti bolji život građana.

Dodik je rekao da podržava inicijativu “Otvoreni Balkan” koja je dobar put za ekonomski rast i napredak zemalja regiona, pruža slobodan protok roba i ljudi, velike šanse privrednicima, bržu razmjenu usluga, te da ne vidi nijedan razlog da BiH ne bude dio toga.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments