HomeNOVOSTIBIHDodiku su “stranci isteglili uši”

Dodiku su “stranci isteglili uši”

Jedna Deklaracija i četiri Informacije, umjesto najavljivanih 140 zakona o vraćanju nadležnosti sa države na entitet, biće tema prve naredne Posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, čiji je termin lider SNSD-a prolongirao više puta.

Tako će politički akti bez pravne snage, poput deklaracije, ponovo biti dio plana Milorada Dodika-plana izlaska iz kompleksne situacije .

Opozicija oštrog stava da je Dodik reterirao, kapitulirao, a sve nakon što su mu navode “stranci istegli uši”.

Deklaracija o ustavnim principima napisana je na 9 stranica, a predviđa obavezu Vlade da, u saradnji sa predsjednicom Republike Srpske, pripremi tekst Ustava RS kojim će se potvrditi sve nadležnosti entiteta, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju Bosni i Hercegovini. Budućim Ustavom uredilo bi se i da Banjaluka bude glavni grad RS, a Pale prijestolnica!

U materijalima dostavljenim NSRS navodi se da su prenošene nadležnosti u brojnim oblastima: od finansija i pravosuđa do bezbjednosti, sporta i kulture… sa Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine, a sve je otpočelo 1997. godine.

U prilozima ove informacije pobrojano je 128 zakona, 114 podzakonskih akata, te 260 odluka, koje su uticale na prenos nadležnosti na državu BIH.

Ali, mjesecima se priča o procesu, u međuvremenu se sjednica skupštine odlaže:

“Niko ni od čega ne odustaje. Meni je obašnjeno da ima redovna sjednica 24. da će trajati dan, dva, tri, nikada se ne zna. Nakon završetka te dogovoriće se termin odžavanja Posebne sjednice.” kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

U dokumentima koji će se nekada naći pred poslanicima ističe se da je u Republici Srpskoj nametnuto oko 260 odluka kojima je visoki predstavnik donosio, ili mijenjao zakone, pa i Ustav, smjenjivao izabrane funkcionere.

Tvrdi se da su svi akti koje je nametnuo visoki predstavnik neustavni, te da je po Ustavu BiH Parlamentarna skupština odgovorna za donošenje zakona, ili sprovođenje odluka Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik je u intervjuu hrvatskom RTL-u naglasio da uprkos najvećoj postdejtonskoj krizi “Otcjepljenje nije na dnevnom redu… te da nema opasnosti od rata”:

U SDS nakon sjednice Glavnog odbora stranke glasni da je Dodik reterirao, te da se poigrava sa ozbiljnim temama zarad izbora 2022. godine.

“SNSD i Dodik su reretrirali. Od najavljene posebne sjednice bar za sada nema ništa. Dovode u zabludu i javnost i poslanikesa navodnim izvještajima kako bi kupli vrijeme i sebi obezbijedili poziciju za opšte izbore.” rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Nebojša Vukanović, još oštrije kritikuje:

“Kukavice cara Lazara ponovo su kapitulirale. Izgleda da su ima sada dobro zavrnuli uši.”

Priču o potezima Milorada Dodika pogledajte u prilogu

N1.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments