HomeNOVOSTIBIHDUŠAN JANJIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR IZ BEOGRADA O VJEŽBI MUP-a: “Ne bi avion...

DUŠAN JANJIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR IZ BEOGRADA O VJEŽBI MUP-a: “Ne bi avion EUFOR-a nadlijetao Jahorinu da je situacija normalna kao i…”

Janjić ističe da bez obzira na to što su policijske vježbe svugdje uobičajene, ove današnje se dešavaju u neuobičajenoj situaciji.

Dušan Janjić, politički analitičar iz Beograda govorio je za N1 o posljednjim dešavanjima na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, ali i o održavanju taktičke vježbe MUP-a Republike Srpske danas na Jahorini i u Mrkonjić Gradu.

Janjić ističe da bez obzira na to što su policijske vježbe svugdje uobičajene, ove današnje se dešavaju u neuobičajenoj situaciji.

“Dakle one izazivaju dodatnu političku tenziju na ono što je već rak rana, a to je da li će se zapravo dozvoliti da Republika Srpska krene putem secesije i to se sve više najavljuje. Da li će se to dozvoliti zavisi prije svega od ljudi iz RS, od opozicije, onih dijelova vlasti koji nisu spremni da u ovom sljepilu i ideološkoj pomućenosti uma prate Milorada Dodika. Naravno, mnogo zavisi i od Sarajeva i kao političke zajednice i centra vlasti, ali naravno i od Beograda i međunarodne zajednice”, naglasio je Janjić.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH je današnje vježbe nazvao provokacijom, a Janjić je kazao da se to upravo na takav način može i doživjeti.

“Isto tako može da se doživi i kao ohrabrenje onima u RS koji podržavaju sadašnju politiku. Ohrabrenje u smislu da građanima šalje poruku ‘evo mi imamo sposobne policijske snage koje preko noći mogu prerasti u vojsku, ne plašite se mi ćemo vas zaštititi’. Dakle, moguće su dvije percepcije, ali objektivno kad se radi o ovakvoj stvari, moguće da je ovakva vježba napravljena prije protivljenja zakonu kojeg je nametnuo Valentin Inzko, da bi bila prihvaćena kao neka normalna aktivnost kako to i govori ministar MUP RS Dragan Lukač, ali nije, ona je danas napravljena i izaziva pažnju ne samo po onome što je pokazano već i po njenom lociranju – na Jahorini i Mrkonjić Gradu”, naglasio je.

Kako kaže, shodno tome, probudio se EUFOR, njihov avion je danas pokazao prisustvo nadlijetajući vježbu na Jahorini.

“I samim time spremnost NATO-a, a to ne postoji već od Jarinja i Brnjaka od onih konfrontacija, barikada i specijalnih jedinica vlade Albina Kurtija. Dakle, ipak njihova odlučnost da pokažu da su prisutni i da se mora na njih računati. Pa ne bi oni poletjeli da je situacija normalna kao i vježba kakva bi u normalnim društvima bila”, poručio je Janjić,piše N1.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments