HomeNOVOSTIBIHDžindić: Pokušao sam riješiti problem, ali nisam uspio…

Džindić: Pokušao sam riješiti problem, ali nisam uspio…

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je da pokušavaju biti medijatori u “direktnom sukobu” između Sindikata radnika rudnika FBiH i Elektroprivrede BiH te da nastoje doći do finalnog dogovora koji neće biti na štetu ni Elektroprivrede, ni rudara.

– Zajedno trebamo tražiti kompromisno rješenje koje će na kraju biti da Elektroprivreda može normalno poslovati, a da rudari imaju redovno servisiranje svih obaveza. Sve ovo treba ići u smjeru da ni Elektroprivreda ni rudari ne budu na gubitku – kazao je ministar Džindić za Fenu.

Pravilnik van snage do kraja godine
Napomenuo je da je Pravilnik o radu i radnom učinku, koji je možda i osnovni uzrok protesta, dogovorom stavljen van snage do kraja godine te da će obje strane odmah ući u razgovore dva puta sedmično kako bi se sastavio pravilnik koji će biti prihvatljiv za obje strane i da se takav pravilnik promoviše na način da se svakom rudaru objasni kakva mu je bila plata i kakva će biti nova, pod obećanjem premijera Vlade FBiH Fadila Novalića i ministra Džindića da nijedan rudar neće dobiti manju platu nego što je imao.

– Taj pravilnik mora biti usaglašen s obje strane, i jedna i druga strana moraju pokazati volju da se razgovara. Ne možemo doći do finalnog dogovora ako nema razgovora. Na žalost, u posljednjih nekoliko dana Sindikat je odbijao razgovore i nadam se da će biti mogućnosti da se razgovara o svakom pojedinačnom zahtjevu – kazao je ministar Džindić.

Govoreći o uvezivanju radnog staža, Džindić je kazao da su ponudili da to bude po sistemu uvezivanja staža kako to radi Vlada FBiH.

– Svake godine dajemo oko 10 miliona KM za uvezivanje staža za ljude koji su spremni ići u mirovinu. Po tom modelu smo u budžetu za 2022. godinu ponovo planirali oko 10 miliona KM i ja ću na sjednici Vlade FBiH već sutra zahtijevati da ovo povećanje bude sa 10 na 20 miliona KM, kako bi se moglo razmatrati na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH već u utorak, a sve u cilju uvezivanja staža rudarima – kazao je.

Također je naglasio da su druga privredna društva ove godine iskoristila ta sredstva, te da postoji još sredstava za ovu godinu za tu svrhu.

“Nećemo dozvolizi da jedna strana ispunjava uslove, a druga ne”
Džindić je kazao da je sporna bila i primjena Kolektivnog ugovora te da je Sindikat tražio da bude u potpunosti ispoštovan i da nije bilo problema da se to prihvati. Također je kazao da je traženo da se implementira Sporazum između Elektroprivrede i Sindikata iz maja 2021. godine, onako kako je potpisan.

– Nećemo i ne možemo dozvoliti da jedna strana ispunjava uslove, a druga ne i obrnuto. Mora i jedna i druga strana u potpunosti ispunjavati ono što su potpisale internim sporazumom ili dogovorom – kazao je Džindić.

Obzirom da imaju sve veći broj zahtjeva od rudnika da se poveća cijena uglja, ministar je kazao da bi se cijena trebala povećati te da je to opredjeljenje svih u ovom procesu.

– To povećanje cijene uglja treba da omogući rudnicima normalno funkconisanje bez da svaki mjesec imamo problem oko isplate plata, nabavke određenih repromaterijala i ostalog. Svjedoci smo da je sve u nabavnom lancu od materijala za proizvodnju uglja dvostruko poskupilo, pa i više. Ova opcija je potpuno otvorena da se o njoj razgovara, kako bi se sredstva usmjerila tamo gdje su najpotrebnija, a to je stabilizacija poslovanja i isplata starih dugova – pojasnio je ministar.

“Mnogo više tačaka nego ranije”
Ministar Džindić je podsjetio da su nakon protesta ispred Vlade FBiH rudari uputili određene zahtjeve prema Elektroprivredi BiH.

– Pokušao sam riješiti problem, ali nisam uspio. Nakon toga smo u srijedu razgovarali s predstavnicima sindikata gdje smo se usaglasili oko nekoliko glavnih tačaka koje su predmet njihovog zahtjeva i očekivali smo da će se tog dana i potpisati okvirni sporazum između Elektroprivrede i sindikata, a moja uloga je bila uloga medijatora – pojasnio je Džindić.

Nakon toga je, dodao je ministar Džindić, Sindikat napravio prijedlog sporazuma te ga poslao Elektroprivredi, a u kojem su dodane određene tačke koje nisu bile predmet usmenog dogovora.

– Poslije toga je Elektroprivreda prekrižila detalje koji nisu bili usaglašeni i dodala svoje zahtjeve. Sindikat je ponovo pregledao taj dokument, dodao još nekoliko tačaka i danas imamo kulminaciju gdje Sindikat upućuje prema Parlamentu FBiH sveukupno 13 tačaka, što je mnogo više u odnosu na prvobitni dogovor – zaključio je ministar Džindić.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments