HomeNOVOSTIBIHFinci u strahu zbog političke situacije u BiH: UEFA pomno prati situaciju

Finci u strahu zbog političke situacije u BiH: UEFA pomno prati situaciju

Predsjednik Nogometnog saveza Finske Ari Lahti kazao je kako sa velikom ozbiljnošću i pažnjom prate situaciju u Bosni i Hercegovini uoči “ključnog meča” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između ove dvije zemlje koji se odigrava u Zenici u subotu, 13. novembra.

Finski portal Yle Urheilu, pišući o kvalifikacijskom meču zakazanom za subotu, podsjetio je na izjavu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kako je “Bosna i Hercegovina u neposrednoj opasnosti od raspada i opasnost od novog rata je realna”.

Finci su istakli kako se stadion Bilino Polje, na kojem je zakazan meč, nalazi u “Zeničko-dobojskom kantonu kojeg entitetska linija dijeli od Republike Srpske”.

Lahti je naveo kako se pomno prati situacija u BiH.

“Evropska fudbalska asocijacija će sigurno pomno pratiti situaciju. Ako situacija bude takva da nije sigurno igrati u Zenici, vjerujem da će UEFA tada nešto poduzeti”, zaključio je predsjednik Nogometnog saveza Finske.

Dodao je da bi u slučaju da bude “ugrožena sigurnost timova” UEFA meč prebacila na neutralan teren.  Ari Lahti je poručio kako će biti spreman samoinicijativno, ukoliko budu “zabrinjavajuće vijesti”, tražiti od UEFA-e da reaguje.

Zabrana za strane navijače

Prema trenutnim informacijama, piše Yle Urheilu, finskim navijačima neće biti dopušten ulazak na Bilino Polje. Razlog nije napeta politička klima u Bosni i Hercegovini, nego pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji.

“Prema informacijama koje smo dobili u petak, u Zenicu neće biti primljeni strani navijači. Situacija sa vakcinacijom je loša i očito je više slučajeva zaraženih koronom nego u Finskoj”, rekao je Lahti.

Podsjećamo, prvi meč između Finske i BiH, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, završen je neriješeno 2:2.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments