HomeNOVOSTIBIHHS BiH: Schmidt da poduzme korake protiv onih koji pozivaju na novi...

HS BiH: Schmidt da poduzme korake protiv onih koji pozivaju na novi rat

Predsjedništvo Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine održalo je juče sjednicu na kojoj se razmatrala politička situacija u našoj zemlji. Zatraženo je, između ostalog, da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poduzme korake protiv “onih koji traže treći entitet” ili “pozivaju na neki novi rat u BiH”.

“S obzirom da se u medijima sve češće čuju riječi otcjepljenje, treći entitet, rat i tako dalje, a što značajno nepovoljno i uznemirujuće djeluje na građane tražimo od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da poduzme, u okviru svojih ovlasti, korake kako bi se zaustavila ovakva zapaljiva retorika. Napominjemo, da bi ovakvom huškačko zapaljivom retorikom a uslijed nedjelovanja i nereagiranja moglo doći do odgovora pojedinaca ili skupina na neprimjeren način gdje se ne isključuje i mogućnost terorističkih djelovanja”, naveli su u saopćenju iz Hrvatske stranke BiH.

Dodaju da je nekima ovakva retorika sredstvo da se proizvede nesigurnost i nestabilnost u svrhu zaštite svojih pozicija i homogeniziranje svog korumpiranog biračkog tijela, jer, kako su istakli, ako padnu oni, pada koruptivni sustav koji su gradili, te su zato spremni učiniti sve kako bi opstali.

Pozivaju Schmidta da poduzme korake i zaustavi govor mržnje i pozive na podjele te da na isti način tretira i adekvatno kazni one koji pozivaju na otcjepljenje kao i one koji traže treći entitet ili treću republiku te one koji se prečesto pozivaju na neki novi rat u BiH.

“Svi su oni jednako odgovorni za ovakvo loše i nesigurno stanje u BiH a za to im narod nije dao legitimitet”, dodali su.

Od međunarodnih predstavnika i pregovarača u BiH traže da se u pregovore oko izmjena Izbornoga zakona, ustavnih ili drugih promjena, uključe i stranke iz opozicije.

“Znamo kako je kod nas u BiH važnije tko broji glasove od onih koji glasuju pa prema tome nitko izabran ne posjeduje istinski legitimitet građana niti imaju pravo kititi se pokradenim glasovima”, kazali su iz HS BiH.

Ističu i da narod ima pravo znati o čemu i kako se pregovara.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments