HomeNOVOSTIBIHISTINOM PROTIV LAŽI: Evo kako OHR činjenicama raskrinkava Milorada Dodika i njegovu...

ISTINOM PROTIV LAŽI: Evo kako OHR činjenicama raskrinkava Milorada Dodika i njegovu propagandu

Gotovo da nema dana u kojem Milorad Dodik ne negira državu Bosnu i Hercegovinu, Oružane snage BiH, visoke predstavnike itd.

Stavovi Milorada Dodika o državi, pravosuđu, oružanim snagama, visokim predstavnicima, odavno su poznati.

I gotovo da nema dana u kojem ne negira bar jedno od navedenog. Ali njegove izjave ne prolaze baš tako neopaženo. OHR ih bilježi sve. Raskrinkava i nulira. Slijedi pregled Dodikovih tvrdnji i OHR-ovih odgovora na njih.

Dodikova tvrdnja: VSTV je formiran silom, odlukom visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, bez ikakve saglasnosti.

Činjenica na koju ukazuje OHR: Entitetske nadležnosti u ovoj oblasti su pravovaljano prenesene na BiH putem sporazuma koji su potpisali i entiteti i država u skladu sa članom III. 5 Ustava BiH. Uslijedilo je donošenje Zakona o VSTV-u koji je 2004. usvojila Skupština BiH. Ustavni sud BiH je je razmotrio Zakon o VSTV-u i zaključio da je taj zakon u potpunosti usklađen s Ustavom.

Dodikova tvrdnja: OHR nije uradio najvažniju stvar: obezbijedio prijevod Dejtonskog mirovnog sporazuma. Već 26 godina nema zvaničnog prijevoda Dejtonskog mirovnog sporazuma Ustava na jezike naroda u BiH, a to je posao OHR-a.

Činjenica na koju ukazuje OHR: Sporazum o utvrđivanju teksta Aneksa opšteg okvirnog sporazuma za mir na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku potpisanim u Parizu 14.12.1995. predviđeno je da će svaka od strana potpisnica francuskoj vladi dostaviti odgovarajuću jezičku verziju. Francuska vlada je dobila nacrt prijevoda na hrvatski jezik od Republike Hrvatske i na srpski jezik od tadašnje savezne Republike Jugoslavije. Međutim, iz BiH nije dostavljen nacrt prijevoda na bosanski jezik. Dok to ne bude završeno, engleska verzija teksta Aneksa općeg okvirnog sporazuma za mir i dalje ostaje jedina zvanična verzija.

Dodikova tvrdnja: Šume spadaju u nadležnost FBiH i distrikta Brčko… RS ima pravo raspolagati svojom imovinom.

Činjenica na koju ukazuje OHR: Ustavni sud BiH je je utvrdio da šume i šumsko zemljište na cijeloj teritoriji BiH predstavljaju javno dobro koje spada pod državnu imovinu, što je u isključivoj nadležnosti države BiH. Stoga se to pitanje treba regulirati zakonom na državnom nivou koji treba usvojiti u Parlamentarnoj skupštini BiH. Upravljanje šumama i šumskim zemljištem od strane entiteta i distrikta Brčko nije bilo predmet spora pred Ustavnim sudom. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće. Stoga trebaju biti implementirane.

Tvrdnja: Na unutrašnjem planu ne postoji suverenitet BiH. To imaju isključivo entiteti.

Činjenica: Kako je navedeno u članu I.1. u članu I.3. Ustava BiH entiteti su pravno uspostavljeni kao dio unutrašnje strukture BiH koja nastavlja svoje postojanje po međunarodnom pravu kao država čija je unutrašnja struktura modifikovana. Prema tome, suverenitet pripada državi BiH, a ne entitetima.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments