HomeNOVOSTIBIHIzetbegović i Čović na sastanku sa Cholletom

Izetbegović i Čović na sastanku sa Cholletom

U rezidenciju ambasadora SAD u kasnim popodnevnim satima na sastanak sa savjetnikom američkog šefa diplomatije Derekom Cholletom stigli su Bakir Izetbegović i Dragan Čović, predsjednici SDA i HDZ BiH.

Sa Cholletom je stigao i Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara koji je prošle sedmice boravio u BiH koji je doržao susrete sa političarima i u Sarajevu i u Banja Luci.

Chollet se susreo i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Američki zvaničnik i u utorak će imati niz sastanaka, a u 16 sati će održati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

SAD čvrsto ostaju uz BiH podržavajući njen teritorijalni integritet i suverenitet. I Escobar i Chollet upozoravaju da nema jednostranog povlačenja nadležnost s države na entitet što je pokrenuo bh. entitet Republika Srpska i predsjednik vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik.

Iako je do sada donesen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS čime se planira i osnivanje entitetske agencije za lijekove pored državne, te stavljen van snage Krivični zakon koji se zabranuje negiranje genocida, vlast u RS nije imala još nikakvih posljedica zbog ovih poteza. Naprotiv, iz RS-a najavljuju povlačenje brojnih nadležnosti među kojima OS BiH, VSTV, Sud BiH, UIO BiH, zabrana rada SIPA-e, OSA-e na području RS-a.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments