HomeNOVOSTIBIH„IZOLOVAT ĆE NAS, POSTAĆEMO KAO SJEVERNA KOREJA; FBiH JE ZA NAS VEĆ...

„IZOLOVAT ĆE NAS, POSTAĆEMO KAO SJEVERNA KOREJA; FBiH JE ZA NAS VEĆ DUBAI…“: Panika u Republici Srpskoj nakon reakcija Delegacije EU i Američke ambasade na posjetu Moskvi…

Nakon stava Delegacije EU u BiH i Američke ambasade uslijedile su brojne reakcije na društvenim mrežama. „Slobodna Bosna“ izdvojila je samo one koje nisu uvredljivog sadržaja.

Ne stišavaju se reakcije u bh. entitetu Republika Srpska nakon reakcija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovine i Američke ambasade u BiH.

“Sastanak sa visokopozicioniranim ruskim političarima koji snose odgovornost za invaziju na susjednu zemlju, ubijanje njenog naroda i uništavanje infrastrukture, ukazuje na loše rezonovanje i izoluje Republiku Srpsku na međunarodnom planu”.

Ovim riječima Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) odlazak predstavnika vlasti Republike Srpske (RS) u Moskvu, 21. februara.

Predvodi je predsjednik Skupštine RS Nenad Stevandić sa još tri poslanika entitetskog parlamenta- Igorom Žunićem, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Darkom Banjcem, iz Narodne partije Srpske, te Dragomirom Vasićem, iz Srpske demokratske stranke, koji se od 2003. godine nalazi na listi američkih sankcija.

Entitetska delegacija u Moskvu je otišla tri dana uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, te na dan obraćanja naciji ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem je optužio Zapad da podstiče globalni rat kako bi uništio Rusiju.

“To jeste demonstracija neusklađenosti, ne samo s politikama EU, već i vrijednostima demokratskog svijeta, koji je najsnažnije osudio rusku agresiju na Ukrajinu”, dodaje se iz EU u BiH.

U istom tonu nastavlja i Američka ambasada u BiH, navodeći kako je “odluka rukovodstva Skupštine RS-a da posjeti Moskvu uoči godišnjice ničim izazvane, ilegalne, sveobuhvatne invazije Rusije na Ukrajinu sramotna”.

“Rusija je agresor u ovom sukobu. Njene akcije su rezultirale smrću hiljada civila i uništenjem čitavih gradova u susjednoj suverenoj državi Ukrajini. Sa režimom koji čini ratne zločine i zvjerstva ne može biti ‘uobičajenog posla'”, ističu u Ambasadi SAD.

Podsjećaju da su se “svi bosanskohercegovački lideri obavezali da će izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost za svoje birače u okviru euroatlantske zajednice naroda”.

“Da bi to postigli, trebali bi raditi na implementaciji 14 prioriteta EU i usklađivanju vanjske politike BiH sa EU, a ne posjećivati Moskvu”, stoji u odgovoru za RSE iz Ambasade SAD u BiH.

Nakon stava Delegacije EU u BiH i Američke ambasade uslijedile su brojne reakcije na društvenim mrežama. „Slobodna Bosna“ izdvojila je samo one koje nisu uvredljivog sadržaja.

Podsjetimo, BiH se pridružila svim sankcijama EU protiv Rusije. Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o provđenju sankcija, jer se tome protive ministri iz reda srpskog naroda.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments