HomeUncategorizedKakva se optužnica sprema uhapšenim Srbima u Banjskoj?

Kakva se optužnica sprema uhapšenim Srbima u Banjskoj?

U selu Banjska na sjeveru Kosova ubijeni su, prema trenutnim podacima, jedan policajac Kosovske policije i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Od prištinskih i beogradskih zvaničnika javnost je čula da su Srbi u nedjelju, 24. septembra prvobitno napravili barikadu, koju su pripadnici policije Kosova pokušali da razbiju, a potom je došlo do oružanog sukoba u kojem su nastradali Srbi i albanski policajac.

Specijalni tužilac na Kosovu saopštio je već u nedjelju da je šest osoba zadržano zbog krivičnih djela: „Teška krivična djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosova” iz člana 126 Krivičnog zakonika, „Napad na ustavni poredak Republike Kosova” iz člana 114, „Pripremanje terorističkih djela ili krivičnih djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosova“ iz člana 138 u vezi sa članom 129 i „Neovlašćeno vlasništvo, kontrola i posjedovanje oružja“ iz člana 366 stav 1 Krivičnog zakonika.

U haosu nakon incidenta postoji mnogo različitih informacija o broju uhapšenih. Ali na osnovu saopštenja kosovskog tužilaštva, može se zaključiti da one koji budu osuđeni čekaju teške kazne.

„Teška krivična djela protiv ustavnog poretka i bezbednosti“:

Izvršiocu prijeti kazna zatvora u trajanju od najmanje deset (10) godina, ili kaznom doživotnog zatvora, ako je izvršenje djela dovelo do smrti jednog ili više lica, ugrozilo život jednog ili više lica, bilo propraćeno teškim nasiljem ili uništenjem velikih razmjera ili ugrozilo ekonomsku i vojnu bezbjednost.

Ako prilikom izvršenja krivičnog djela izvršilac svjesno liši života jedno ili više lica, kazniće se zatvorom od najmanje deset (10) godina ili doživotno, prema krivičnom zakoniku.

„Napad na ustavni poredak Republike Kosova”
U krivičnom zakoniku se navodi da će onaj ko „primjenom nasilja ili prijetnjom primjene nasilja pokuša da promjeni ustavni poredak Republike Kosovo ili da svrgne najviše institucije Republike Kosovo“ biti kažnjen zatvorom u trajanju od najmanje pet godina.

Ko primjenom nasilja ili prijetnjom primjene nasilja pokuša da spreči uspostavljanje ustavnog poretka, ili primjenom nasilja ili prijetnjom primjene nasilja uspostavi strani pravni poredak, kazniće se zatvorom u trajanju od najmanje pet godina.

A ko „primjenom nasilja ili prijetnjom primjene nasilja pokuša da ugrozi nezavisnost Kosova, njegov suverenitet i teritorijalni integritet, teritorijalnu cjelovitost i demokratski karakter države, kazniće se zatvorom od najmanje deset (10) godina“.

„Pripremanje terorističkih djela ili krivičnih djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti“

Kosovski tužilac saopštio je da su uhapšeni zbog ovog krivičnog djela „iz člana 138 u vezi sa članom 129“.

Član 129, naslovljen „Izvršenje terorističkog dela“, propisuje da će osoba koja izvrši krivično djelo terorizma biti kažnjena sa najmanje pet godina zatvora.

Kad je krivično djelo iz stava 1. ovog člana izazvalo teške tjelesne povrede jednog ili više lica, izvršilac će se kazniti kaznom zatvora u trajanju od najmanje deset (10) godina, a kad je krivično djelo iz stava 1. ovog člana dovelo do smrti jednog ili više lica, izvršilac će se kazniti kaznom zatvora u trajanju od najmanje petnaest godina ili kaznom doživotnog zatvora.

Član 138 kaže da će onaj ko priprema izvršenje krivičnih djela iz članova 128 – 137 biti kažnjen zatvorom u trajanju od jedne do pet godina.

„Pripremanje krivičnog djela“ obuhvata nabavljanje ili osposobljavanje sredstava za izvršenje krivičnog dela, otklanjanje prepreka za izvršenje krivičnog djela, zajedno sa drugima dogovor, planiranje ili organizovanje izvršenja krivičnog djela, kao i sve druge aktivnosti koje stvaraju uslove za neposredno izvršenje krivičnog dela, ali koje same po sebi nisu krivično djelo, navodi se u zakoniku.

Ko pošalje ili unese odnosno iznese sa teritorije Kosova oružje, eksploziv, otrove, opremu, municiju ili drugi materijal za izvršenje jednog ili više krivičnih djela, kazniće se kaznom zatvora u trajanju od pet do 15 godina.

Ko u namjeri izvršenja jednog ili više terorističkih akata pošalje odnosno prebaci oružane grupe ili unese opremu ili druge materijalne resurse na Kosovo ili ih izvede odnosno iznese iz nje, kazniće se kaznom zatvora u trajanju od deset (10) do dvadeset (20) godina.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments