HomeNOVOSTIBIHKovačević: Schmidt je fizičko lice koje se predstavlja kao visoki predstavnik

Kovačević: Schmidt je fizičko lice koje se predstavlja kao visoki predstavnik

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, rekao je da u BiH više ne postoji visoki predstavnik, te da bi Christian Schmidt prvo trebalo da obezbijedi relevantnu rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN, kako to predviđa Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Aneks 10.

Kovačević je podsjetio da je Aneks 10 jedini relevantan kada je u pitanju imenovanje visokog predstavnika, kao i njegove funkcije i nadležnosti.

– Onog trenutka kada pribavi jednu takvu rezoluciju, onda ćemo moći da se osvrćemo na njegove komentare, ali moramo odmah da ga upozorimo da ni tada neće biti relevantan da bilo koga sankcioniše ili donosi bilo kakve mjere, jer na to nema pravo ni visoki predstavnik, a pogotovo neko fizičko lice koje se predstavlja kao visoki predstavnik – istakao je Kovačević za RTRS komentarišući Schmidtovu izjavu da potezi institucija Republike Srpske predstavljaju političke igre i napad na integritet BiH.

On je naglasio da je “posljednji visoki predstavnik bio sramni Valentin Incko koji je stvorio sve ove probleme u BiH i izazvao najveću krizu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i od kraja rata”.

– To je njasljeđe posljednjeg visokog predstavnika, a i sve drugo što imamo kada su u pitanju visoki predstavnici, svi oni poslije Karla Bilta, je sramno nasilje protiv Dejtonskog sporazuma, BiH, građana BiH i protiv Srba i Republike Srpske – istakao je Kovačević.

On je poručio da Republika Srpska takvo “nešto što ne planira dopustiti bilo kome, a pogotovo ne nekome ko je umislio da je visoki predstavnik” prenosi RTRS.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments