HomeNOVOSTIBIHLOŠE VIJESTI ZA ČOVIĆA I DODIKA: Njemačka ima novu šeficu diplomacije, ovo...

LOŠE VIJESTI ZA ČOVIĆA I DODIKA: Njemačka ima novu šeficu diplomacije, ovo je stav njene stranke o „legitimnom“ političkom predstavljanju i ruskom utjecaju…

Četrdesetogodišnjakinja će na dužnost stupiti početkom decembra, u sklopu vladine koalicije formirane u srijedu sa socijaldemokratima i liberalima.

Potpredsjednica njemačkih Zelenih, Annalena Baerbock postat će nova ministrica vanjskih poslova i prva žena na toj dužnosti, objavila je u četvrtak navečer njezina stranka.

Četrdesetogodišnjakinja će na dužnost stupiti početkom decembra, u sklopu vladine koalicije formirane u srijedu sa socijaldemokratima i liberalima.

Zeleni su objavili i da će njihov drugi potpredsjednik, Robert Habeck voditi “super ministarstvo” koje objedinjuje klimu i ekonomiju.

Annalena Baerbock će u ministarstvu vanjskih poslova zamijeniti socijaldemokrata Heika Maasa. Osim prva žena, bit će i najmlađa osoba na toj funkciji u njemačkoj povijesti.

Ona je tokom izborne kampanje obećala da će oživjeti njemačku diplomaciju, posebno zauzimanjem oštrijeg tona prema Rusiji i Kini.

Europska unija treba “jaku, otvorenu, ali aktivnu njemačku vanjsku politiku”, rekla je Baerbock u maju.

Protivnica plinovoda Nordstream 2, koji treba omogućiti transport ruskog plina, ta odvjetnica specijalizirana za međunarodno pravo smatra da je drugačiji pristup prema autoritarnim režimima od “presudne važnosti za buduću vladu, našu sigurnosti i naše vrijednosti”

STAVOVI “ZELENIH” LOŠI ZA ČOVIĆA I DODIKA

Podsjećanja radi, stranka iz koje dolazi nova njemačka šefica diplomacije oštro se protivi načelu “legitimnog političkog predstavljanja”, ističući kako bi u kontekstu reforme Izbornog zakona, to moglo produbiti podjelu Bosne i Hercegovine i otežati provedbu relevantnih sudskih presuda, a što je i službeni stav njemačke vlade.

Miguel Berger, državna tajnica u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, ranije je to kazala u odgovoru na pitanje Manuela Sarrazina, zastupnika Zelenih u Bundestagu.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine, podržana aktuelnim vlastima susjedne Hrvatske, buduće izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine uslovljava na način da predstavnike hrvatskog naroda u zakonodavna tijela te zemlje mogu izabrati samo oni glasači iz dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati kao narod u brojčanoj većini u odnosu na druga dva naroda, Bošnjake i Srbe, što građanske stranke vidi kao etničku podjelu Bosne i Hercegovine i učvršćivanje političke moći HDZ-a BiH.

U odgovoru njemačke vlade se navodi da Berlin zagovara neophodni proces reformi u Bosni i Hercegovini i podržava izglede za pristupanje Evropskoj uniji, ali odbacuje nove etničke podjele u toj zemlji.

Okončati postojeću diskriminaciju

“To posebno uključuje reformu Izbornog zakona, koja je ključni element od 14 temeljnih prioriteta koje je Evropska komisija formulirala 2019. godine“, piše u odgovoru koji je na društvenim mrežema objavio Democratization Policy Council.

“Kako bi se okončala postojeća diskriminacija u pogledu prava kandidiranja za taj dio populacije, koji se ne pripisuje jednom od tri konstitutivna naroda navedena u Dejtonskom mirovnom sporazumu, iz perspektive Savezne vlade, provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić-Finci’ iz 2009. godine mora biti dio odgovarajuće ustavne promjene. Glavni politički cilj trebao bi biti prevladavanje etničkih podjela u zemlji, a u tu svrhu Savezna vlada odlučno zagovara akciju aktera koji su uključeni u procese u Bosni i Hercegovini te napore evropskih partnera. Prema mišljenju Savezne vlade, načelo ‘legitimnog političkog predstavljanja’, o kojem je raspravljano u kontekstu reforme Izbornog zakona, moglo bi produbiti podjelu Bosne i Hercegovine i otežati provedbu relevantnih sudskih presuda”.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu kako više od dvije i pol godine nakon održanih općih izbora nije formirana nova vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, koju HDZ BiH uvjetuje izmjenama Izbornog zakona po načelima “legitimnog predstavljanja“.

(SB)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments