HomeUncategorizedMETEOROLOG TODOROVIĆ UPOZORAVA: Superćelijskih oluja će još biti, čeka nas nagla promena...

METEOROLOG TODOROVIĆ UPOZORAVA: Superćelijskih oluja će još biti, čeka nas nagla promena vremena!

Nedeljko Todorović najavio je toplo vreme u septembru, ali sredinom meseca nas čeka osveženje i pad temperature.

Meteorolog Nedeljko Todorović najavio je da iako će septembar biti topao, sa letnjim vrućinama je gotovo, jer smo meteorološki ušli u jesen, noći i jutra su svežiji i drugačiji je utisak. Kada je u pitanju vremenska prognoza za septembar, Todorović najavljuje da ćemo sredinom meseca imati osveženje i pad temperature.

“Očekuju nas osveženja 14. i 15. septembra, sa padom temperature do 5 stepeni. Sledeća temperaturna osveženja nas očekuju oko 19. septembra”, rekao je Todorović.

Objasnio je da je 30 stepeni Celzujusovih u septembru nije isto kao u junu, pošto je tada sunce na maksimalnoj visini. On je dodao da se vremenske prilike ne poklapaju sa astronomskim zbog osunčavanja.

Komentarišući nevreme i štetu prouzrokovanu superćelijskom olujom koja je bila aktivna u toku letnjih meseci, Todorović je istakao da je taj termin poznat odavno, ali nije bilo zastupljen u medijima.

Rekao je da jednoćelijske oluje imaju životni vek oko 50 minuta, dok superćelijske mogu trajati od nekoliko sati do jednog dana, i nose sa sobom jak vetar i vremenske nepogode.

“Kod nas te pijavice dostižu brzinu do 200 kilometara na sat, što je za Ameriku uobičajeno. Poslednje nevreme u Beogradu nije bilo propraćeno pijavicom, ali je nevreme u Bačkoj imalo pijavicu što potvrđuju i snimci sa lica mesta”, rekao je Todorović.

Istakao je da u toku 2022. godine nije bilo zabeleženih slučajeva pijavica na prostoru Srbije, dok se 2021. godine jedna dogodila na planini Tari.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments