HomeNOVOSTIBIHMILORAD DODIK I SVE NJEGOVE BITKE: “Borim se protiv BiH koja je...

MILORAD DODIK I SVE NJEGOVE BITKE: “Borim se protiv BiH koja je izvan Ustava BiH, protiv BiH koju u glavi ima Bakir Izetbegović, koju je imao i Alija Izetbegović”

Dodik je istakao da sloboda nikada nije jeftina, da uvijek traži žrtve, ali da se on opredijelio da se bori za slobodu, koja znači postojanje Republike Srpske u punom kapacitetu kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da neće pokleknuti pred mnogi autoritetima koji su na razne negativne načine pokušali da ugroze slobodu srpskog naroda već će nastaviti da se bori za Republiku Srpsku.

Dodik je istakao da sloboda nikada nije jeftina, da uvijek traži žrtve, ali da se on opredijelio da se bori za slobodu, koja znači postojanje Republike Srpske u punom kapacitetu kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, piše SRNA.

On je istakao da su reforme, nasilno davanje saglasnosti, otimanje putem odluka visokog predstavnika prošlost, da se to više neće desiti.

– Neće Republika Srpska ući u odlučivanje na zajedničkom nivou dok se ne povuče, poništi, šta god hoće da urade, spali odluka Valentina Inzka koju je nametnuo. Kada to urade oni koji su to uradili, mi ćemo otići tamo i početi odlučivati – rekao je Dodik novinarima u Prijedoru.

On je pojasnio da je krilatica izvorni Dejton vezana za prvobitni tekst koji je bitno promašen, devalviran akcijom međunarodnih faktora, napomenuvši da su nered napravila četiri stranca, odnosno visoki predstavnici napravili i trojica sudija Ustavnog suda BiH.

– Oni su to učinili provodeći izvornu politiku SDA koja se lažno predstavlja kao građanska. Ona je u suštini bošnjačka, muslimanska politička partija čiji je osnovni program Islamska deklaracija Alije Izetbegovića – naglasio je Dodik.

Nema potrebu, kaže, za političke duele ili politička razračunavnja sa Bakirom Izetbegovićem, već imam potrebu da se razračuna sa njihovim programom jer je očigledno da on sve svoje opcije crpi iz Islamske deklaracije, koju i drži na svom stolu.

– Ne vjerujem da ja mogu da budem kriv ako je neko otišao iz Velike Kladuše ili Bihaća, vjerujem da su više krive njihove politike koje su dozvolile da tamo dođu migranti koji izgone domicilne Bošnjake iz tih krajeva – rekao je Dodik.

On smatra da je politika Bakira Izetbegovića da ovdje dovede što više islamskih migranata koji bi zagorčali život ovdašnjim stanovnicima za samo nekoliko godina kada bi bili prisiljeni da im se zbog njihove koncentracije moraju dati prava na državljanstvo, izbore.

– To je ono protiv čega se ja borim. Borim se protiv BiH koja je izvan Ustava BiH, protiv BiH koju u glavi ima Bakir Izetbegović, koju je imao i Alija Izetbegović, borim se protiv BiH u kojoj su muslimani dominantan narod koji želi da majorizira Srbe, prema primjeru kako to čini sa Hrvatima – pojasnio je Dodik.

On je naglasio da se bori za Republiku Srpsku koja ima jasan, precizan, status, odvojen od Bakira Izetbegovića.

– Predstavljam Republiku Srpsku i srpski narod i nastaviću to da radim na najbolji mogući način. To činim bez ikakvih oklijevanja i neću pokleknuti pred mnogim autoritetima koji su pokušavali da na negativan način, prijetnjama, sankcijama, čudima ovdje ugroze slobodu srpskog naroda – rekao je Dodik.

Za visoke predstavnike i strane sudije Ustavnog suda koji su kršili Dejtonski sporazum je rekao da su to činili zato što su iza sebe imali političku silu koja je prijetila, i represivnu silu prema mnogim ljudima koje su udaljavali s poslova, “nisu im davali da žive”.

Istakao je da to vrijeme prolazi, da svijet danas nije isti.

– Ono što smo uspjeli i što je meni uvijek bilo u opredjeljenju kada sam išao na teške sastanke, a bilo ih je mnogo, jeste da samo ne dozvolim da se promijeni Ustav BiH. Dok je Ustav, uvijek se možemo na Ustav pozvati, da smo ga promijenili ne bi mogli ništa – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, danas Ustav BiH je Aneks četiri Dejtonskog sporazuma, u njemu tačno piše kakva je BiH.

– Mi takvu BiH prihvatamo, nijednu drugu – istakao je Dodik.

Dodik je izjavio da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar poslao ozbiljnu poruku kada je jasno rekao da je uspio da razbije jedinstven front odbrane Republike Srpske tako što je opoziciju povukao na svoju stranu, te ocijenio da će se na kraju vidjeti ko je na strani Srpske.

– To treba ponavljati. Vidjet ćete, na kraju krajeva, ko je na strani RS-a, njenoga očuvanja, razvoja, postojanja, a ko je na strani izdaje koju će osporavati, ukazivati na svakom sastanku na kojem se oni nalaze i kažu samo zaustavite Dodika, sankcionišite ga, to je sve propalo. Nije propalo, Republika Srpska ne zavisi od Dodika, RS nije Dodik, ali je Dodik danas onaj koji je brani zajedno sa svim svojim saradnicima i na to sam ponosan – rekao je Dodik novinarima u Prijedoru.

On je dodao da su odlučili da nastave dalje, jer smatraju da RS nema cijenu.

– Ne može biti cijena da li će Dodik biti pod sankcijama ili ne, neka bude, ali važno je da ostane Republika Srpska. Za njih to nije važno, njima je važno da se dodvore nekima koji su sada kao neki predstavnici ovdje. Pa šta ako je neko predstavnik Amerike? Ovdje razgovaramo o našim pitanjima, a ne američkim – istakao je Dodik.

On je ponovio da oni ovdje dolaze i hoće da naprave unitarnu BiH, da smanje RS, što je vidljivo iz kontinuiteta svega onoga što rade, pomenuvši priču o imovini za koju je rekao da je veoma teška, ali smatra da je to nešto što se tiču svih zajedno, bez obzira da li je u pitanju vlast ili opozicija.

– Naravno da vlast vodi neku politiku, da je vlast ta koja je više odgovorna, ali je veoma važno da je unutra i opozicija – istakao je Dodik i pojasnio da u ovom slučaju govori o političkom aspektu jedinstva.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments