HomeHRONIKAMORA HITNO DA SE DOĐE DO DEESKALACIJE: Stano: Ukoliko EU nađe razlog,...

MORA HITNO DA SE DOĐE DO DEESKALACIJE: Stano: Ukoliko EU nađe razlog, uvešće KAZNENE MERE i Srbiji!

Portparol EU Peter Stano ponovio je danas da Unija osuđuje incident koji se dogodio u Banjskoj i poručio da mora da dođe do deeskalacije situacije i da se nađe izlaz iz stalnih kriza na KiM kroz dijalog.

– EU je veoma jasna – mi smo posrednik. Obe strane žele da se pridruže EU, a njihov put ide preko dijaloga. Da ne moramo da se bavimo krizama, i opasnim krizama kao što je imamo sada, nego da im pomognemo da napreduju ka normalizaciji i pomirenju. Sve to je veoma jasno rečeno u saopštenju članica EU – kako moraju da se ponašaju da bi ušle u EU – rekao je Stano na konferenciji za novinare u Briselu.

Na pitanje albanskih novinara da li postoji mogućnost da se uvedu mere, Stano je rekao da je istraga još u toku i da se još ispituju sve činjenice o tom aktu.

– Mere uvedene Kosovu nisu sankcije, od starta smo rekli da je EU bila jasna da su mere privremene. Ukoliko EU nađe razlog uvešće ih i Srbiji – rekao je Stano.

Upitan da li visoki komesar za bezbednost i spoljnu politiku Đuzep Borelj ima u planu još neki sastanak na visokom nivou sa Beogradom i Prištinom, Stano je rekao da je to deo dijaloga i da će strane pozvati kada bude prigodno.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments